nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
NAFOs filmer
Lumbrikus

Tema: prosent, brøk og desimaltall

Mål for timen: elevene kunne prosent, brøk og desimaltall, og finne forholdet mellom begrepene

Beskrivelse: Det er sammenheng mellom prosent, brøk og desimaltall, og disse begrepene er godt innarbeidet i dagligtalen.  Vi møter det når vi snakker om rabatt og avslag, økning, endring, andeler, i forbindelse med feriepenger, skatt, sannsynlighet og mye, mye mer.Dette opplegget passer for elever i mellom trinnet(5-7)

بابه‌ت: ڕێژه‌ی سه‌دیی،که‌رت و ژماره‌ی ده‌یی

باسکردن :زاراوه‌کانی ڕێژه‌ی سه‌دی، که‌رت و که‌رتی ده‌یی په‌یوه‌ندیه‌کی تێهه‌ڵکێشراویان به‌یه‌کتریه‌وه‌ هه‌یه‌. مڕۆڤ له‌ ژیان و کاری ڕۆژانه‌ی خۆیدا له‌ زۆر کاتدا باسی ده‌کات یان به‌کاری ده‌هێنێت، وه‌کوو کاتی داشکاندن،زیادبوونی نرخ،ئاڵووگۆر له‌ نرخ و چه‌ندین میدانی ڕۆژانه‌ی تر. ئه‌م وانه‌یه‌ ده‌توانێ په‌یوه‌ندی ئه‌م زاراوانه‌ ڕوونبکاته‌وه‌.

ئه‌م وانه‌یه‌ش گونجاوه‌ بۆ قوتابیانی پۆلی 5 هه‌تا7 

Les mer

وشه‌ی پرس

Tema: Spørreord

Mål: ‌Hva er spørreord og hvordan kan de brukes

Trinn: Opplegget passer til 5-7 trinn

بابەتی وانە: وشه‌ی پرس
مەبەستی بابەت: مەبەستی وانەکە ئاشناکردنی قوتابییە به‌ وشه‌پرسه‌کان

ناوەرۆک: ناوەرۆکی ئەم بابەتە بە شێوەی جووتزمانە ئامادەکراوە و بۆ ئاستی 5-7 گونجاوە

بۆ درێژەی بابەتەکە کلیکی لینکەکەی خوارەوە بکە

Les mer

Grunnskole (Sorani)

Tema morsmål for grunnskolen

to gutter skriverVelkommen til tema morsmål for grunnskolen! Vi håper du som er interessert i morsmålsopplæring og tospråklig fagopplæring vil sette pris på helt egne sider for grunnskolen. På høyre side finner du de språkene som er drevet av norske språkredaksjoner. Når du har trykket på et av språkene vil du finne en meny for grunnskole som er delt inn i barnetrinnet, mellomtrinnet og ungdomstrinnet. Under disse kategoriene finnes igjen to alternativer: Morsmål og tospråklig fagopplæring. Tospråklig fagopplæring er videre delt inn i matematikk, samfunnsfag, naturfag og RLE. Trykk på det området du ønsker å hente informasjon og læringsressurser fra.

Vi ønsker at nettstedet skal være en møteplass hvor man kan utveksle informasjon og tips om morsmålsundervisning og tospråklig fagopplæring i grunnskolen, og har du tips på hva som kan legges ut på språksidene kan du sende mail til de som står som kontaktperson for det enkelte språk. 

For undervisningspersonalet i skolen kan det være lurt å bruke Tema morsmål som en ressurs i undervisningen av flerspråklige elever. Da er det viktig at man har lært nettstedet å kjenne. Synes du det er vanskelig å vite hvilken informasjon som ligger hvor, kan du se her. Når du skal i gang med å planlegge undervisningen kan det være lurt å se om Tema morsmål for grunnskole har flerspråklig materiell, tips eller linker som du kan bruke. For barnetrinnet vil også stoff som ligger under barnehage være aktuelt. Man kan også tipse elevene selv og foreldre til å utforske hva som finnes på siden.

Lykke til med arbeidet, og håper Tema morsmål kan hjelpe til å gjøre undervisningen enda bedre i opplæringen av flerspråklige elever!

tavle og svamp

                                                   

 

NOVA Rapport 10 07Rapporten gir en oversikt over forskning om språklige og faglige effekter av språklig tilpasset opplæring av minoritetsspråklige elever. Hovedvekten er lagt på betydningen av å ta i bruk minoritetselevers morsmål i opplæringen, men også betydningen av særskilt norskopplæring og det å gå i barnehage blir berørt.

Les mer om rapporten og last den ned på nettsidene til Høgskolen i Oslo og Akershus.

mestring og mangfoldlRegjeringen oppnevnte i statsråd 24. oktober 2008 et offentlig utvalg som skulle se på opplæringstilbudet til minoritetsspråklige barn, unge og voksne.

Denne offentlige utredningen fra Kunnskapsdepartementet er en helhetlig gjennomgang av opplæringstilbudet for minoritetsspråklige i barnehage, skole og høyere utdanning fra 2010

Les NOU 2010:7 her

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: ئەم ئیمەیڵە پارێزراوە لە سپام, پێویستە جاڤا سکریپت چالاک بکەیت بۆ بینینی.   - www.morsmal.no