Veiledning til foreldre mattebegrepp 2 dfb 2
พิมพ์

Veiledning til læreplan i morsmål

เขียนโดย Sunil Loona on .

veiledning lreplan morsmlUtdanningsdirektoratet har laget en veiledning til læreplanen i morsmål, der det gis konkrete råd og eksempler på hvordan læreren kan arbeide med faget. Akram Ghalemstani er morsmålslærer i farsi i Trondheim kommune. En dag i uka kommer elever med farsi som morsmål til undervisning etter skoletid på Ila skole. Elevene tilhører 1. til 4. trinn og er på ulikt nivå når det gjelder å kunne lese og skrive på morsmålet.

For å se hvordan Akram Ghalemstani benytter seg av veiledningen for å finne idéer til undervisningen, klikk på bildet ovenfor eller her. Da kommer du på nettsiden Skole i praksis hvor du både kan lese om filmen og laste den ned ved å klikke på bildet av filmen.

 
Ved å klikke på lenkene nedenfor kan du lese mer om:

  1. Læreplan i morsmål for språklige minoriteter
  2. Veiledning til læreplan i morsmål for språklige minoriteter
พิมพ์

Eventyrarbeid på tyrkisk

เขียนโดย Målfrid Bleka on .

bukkene bruse dramaArtikkelen nedenfor er skrevet av Sabriye Kalayci. Hun er tospråklig assistent i barnehage, i Skien kommune, og har deltatt på KOMPASS på Høgskolen i Telemark 2011-12. KOMPASS-studiet som Sabriye Kalayci har deltatt på har vært rettet mot tospråklige assistenter i barnehagen. Målet med studiet er at deltakerne skal øke sin bevissthet rundt egne ressurser og betydningsfulle rolle i barnehagen. På denne måten blir de sentrale i utviklingen av egen barnehage, og bidrar til et bedre tilbud for barn og foreldre. Klikk her for å lese mer om KOMPASS i Telemark. 

Eventyrarbeid på tyrkisk: I barnehagen hvor jeg jobber har vi valgt å jobbe med eventyret om De tre Bukkene Bruse. 

พิมพ์

Morsmål styrker fagopplæringen for minoritetsspråklige elever

เขียนโดย Sunil Loona on .

norsk som andresprk i naturfagMange minoritetselever som har gode ferdigheter i grunnleggende norsk, opplever vansker med å følge med i fagopplæringen på skolen. Dette fordi de ikke kan alle fagordene som benyttes i undervisningen, for eksempel i naturfag og samfunnsfag. I en slik situasjon blir det viktig å gi elevene et tilbud om tospråklig fagopplæring.

Fjell skole i Drammen har som mål at elevene skal ta i bruk sin totale språkkompetasne i naturfag. Elevene oppmuntres til å snakke. lese og skrive både på norsk og tyrkisk. Læreren i naturfag samarbeider med tospråklig, tyrkisktalende lærer om sentrale ord knyttet til fagteksten i naturfag. Faglæreren lager en skisse til tema og ord, som den tospråklige læreren bruker som utgangspunkt for gjennomgang i fagopplæringen på tyrkisk.

For å se et godt eksempel på hvordan tospråklig fagopplæring kan gjennomføres på skolen, klikk på bildet ovenfor eller her. Da kommer du på nettsiden Skole i praksis hvor du både kan lese om filmen og laste den ned ved å klikke på bildet av filmen.

 

พิมพ์

அருஞ்சொல் அகராதி Ordbok tamil - norsk

เขียนโดย Dhayalan Velauthapillai on .

imagesCA32VEHK Tamil morsmålselev fra Bergen, Stephany Thevadas har laget en norsk tamilsk ordbok med faglige begreper.  Ordbok innholder også idiomer på både tamil og norsk.

பேர்கனில் தமிழ் பயின்ற மாணவியான ஸ்ரெபானி தேவதாஸ், தான் பயின்றவை மற்ற மாணவர்க்கும் பயன்பெறவேண்டுமென்ற அவாவினால் உந்தப்பட்டு, அருஞ்சொற்களைக் கோர்த்து ஒரு அகராதியை உருவாக்கி உள்ளார். இவ்வகராதியை இங்கே இணைத்துள்ளோம்! Videregående skole மாணவர்க்கு இது மிக உதவியாக இருக்கும்!

ORDBOK_--_NORSK_-TAMIL_EKSAMEN_RELATERT1.pdf