nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Tospråklige undervisningsopplegg
Tospråklig materiell

De flerspråklige fortellingene til glede og læring

Den rike mannen 2De flerspråklige fortellingene på Tema Morsmål gir gode muligheter til glede og læring for elever. I disse dager hvor elevene har oppgaver som skal gjøres hjemme, kan det være fint å finne fram fortellinger som elevene kan høre og lese på sitt morsmål. 

Under emnepuffen flerspråklige fortellinger ligger fortellinger fra blant annet Polen, Somalia, Litauen, Iran, Sri Lanka og Pakistan. Fortellingene er flott illustrert og de finnes på forskjellige språk i tillegg til norsk. I tilknytning til hver fortelling ligger det filmer, lydfiler og tekstark.

Elevene kan bruke fortellingene på flere måter

Elevene kan gå inn på de flerspråklige fortellingene, velge en fortelling, finne fram fortellingen fortalt på sitt morsmål, se film og høre på lydfil. Teksten kan leses på norsk eller morsmålet, eller kanskje på begge språk. Til noen av fortellingene ligger det illustrasjoner som er beregnet til å trykke ut. Det er kanskje ikke så lett å få til hjemme, men det kan være som inspirasjon til å lage sine egne tegninger til fortellingen. Under fortellingen Hatteselgeren ligger det tekstark på norsk med plass til oversettelse. Kanskje elevene kan oppmuntres til å oversette en eller flere av fortellingene til språk de kan? 

Søsken og foreldre kan ha glede av fortellingene

Elever som har yngre søsken, har god anledning til å lese fortellinger høyt for sine søsken. De kan sammen se og høre filmen, eller høre på lydfilen som er laget i tilknytning til fortellingen. Dette kan også være en fin aktivitet i hjemmet der foreldrene deltar. Det er ikke alle elever som kan lese på morsmålet. Da kan det være en mulighet at en av foreldrene leser fortellingen på morsmålet og at eleven leser den på norsk. Kanskje foreldrene har en eller flere fortellinger fra hjemlandet som de kan fortelle sine barn? Sammen kan de skrive ned fortellingen på både norsk og morsmålet. På den måten kan skolen få noen flere flerspråklige fortellinger og vi i Tema Morsmål vil gjerne utvide vår samling. 

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no