nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
Lumbrikus
Nafos filmer

TV programmer om det arabiske språket

rena ramaArabisk er et språk som snakkes av 200 millioner mennesker rundt om i verden. Det har offesiell status i 24 land. I enda flere land er det mennesker som har arabisk som morsmål, og stadig nye mennesker velger å lære seg språket.

På svensk tv, SVT2, kan vi nå følge journalisten Nadia Jebril i åtte programmer, på reise for å undersøke hvordan det arabiske språket ser ut i Europa i dag. Hun møter mange mennekser som på ulikes måter har et forhold til det arabiske språket. Reisen starter i Sverige, fortsetter videre til Danmark, England, Frankrike og andre land i europa, og ender til slutt opp i Libanon. Programmene går klokken 20.00 på tirsdagskveldene. Les mer om programmene ved å klikke på "continue reading" nedenfor.


rena rama 1Program 1:8 Arabisk – framtidens språk!

Hjemme snakker Nadia Jebril som er født i Malmø, arabisk med palestinsk dialekt. Nå skal hun for første gang anvende sitt arabiske språk i jobben sin. Fotballspilleren Rami Shaaban, som også har vokst opp i Sverige må nå snakke arabisk i sin jobb. Han gir Nadia gode tips. Se programmet her.


rena rama 2Program 2:8 Flerspråklighet – en begrensning eller en mulighet?

I Danmark foregår en livlig språkdebatt om flerspråklighet. Nadia treffer komikeren Omar Marzouk som ser humoren som en brobygger mellom ulike kulturer. Forfatteren Duna Ghali synes hennes danske og arabiske språk beriker hverandre. Se programmet her.


rena rama 3Program 3:8 Arabiske medier – hvem vinner eksilarabernes øyne og ører? 

Helt siden 1930-tallet har London vært den arabiskspråklige mediehovedstaden. Hvordan har aviser, tv og radio påvirket det arabiske språkets utvikling? Nadia besøker balt annet tv-kanalen al-Jazeera og den største arabiske avisen i Europa al-Quds al-Arabi. Se programmet her.


rena rama 4Program 4:8 Kiffe Kiffe – Generation Beur

I Frankrike er det arabiske språket og den arabiske kulturen viktige inspirasjonskilder for kunst, film og musikk. Nadia møter bl.a. raïlegenden Khaled electrostjernen Yasine Hamdan, forfatterne Faïza Guene og kalligrafen Julien Breton. Se programmet her.


rena rama 5Program 5:8 Med historien som trøst

Mange reiser fortsatt til Andalusia for å oppleve den moriske kulturen. I Spania havner Nadia midt i den intensive Semana Santa-feiringen. Hun beøsker også Al Hambra-palasset og får en resitasjon av poeten Ibn Arbis verk. Hører det arabiske Spania mer og mer historien til? Se programmet her.


rena rama 6Program 6:8 Arabisk et hellig språk

I Bosnia ha mange lært seg arabisk gjennom å studere Koranen. Nadia setter bosniernes språkkunnskaper på prøve. Hun møter bl.a. krigsfotografen Suleiman og mannen bak superheltserien The 99, Naif Al-Mutawa. Se programmet her.

 

rena rama 7Program 7:8 Språkarkeologi

Nadia reiser til Malta, hvor man snakker maltesisk, som er et slags nyarabisk. Kan hun gjøre seg forstått på sitt arabisk der? I Italia møter vi en av dem som forlot urolighetene i Nord-Afrika. Dessuten får vi i Vatikanets biblioteket et eksklusivt blikk på noen av de eldste arabiske manuskriptene i Europa. Se programmet her.

nafo logo Innholdsansvarlig: Sunil Loona , Tel: 67 23 53 44   - www.morsmal.no