nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
Lumbrikus
Tospråklig materiell

flersp fortellinger 1Flerspråklige fortellinger er en ressurs som inneholder fortellinger på flere språk fra ulike deler av verden. Noen av fortellingene fortelles på to språk samtidig. Andre har egne lydfiler på norsk og flere andre språk. Fortellingene finnes både som lydfiler, bildebøker og animasjonsfilmer.

 Lydfiler logoBildebøker og filmer logo

Hatteselgeren frste bildeForskning viser at når tospråklige barn hører fortellinger som veksler mellom to språk, kan de huske og gjengi innholdet på begge språkene. Dette klarer de, selv om de i ettertid ikke husker hva som blir sagt på hvilket språk (Kolers 1968). På samme måte kan barns innholdsforståelse av fortellingene styrkes når de får høre fortellingene vekselsvis på to språk.


De flerspråklige fortellingene gir mange muligheter til flerspråklig arbeid i barnehage og skole:

Les mer

Dhegdheer 10I Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver står det om at barnehagen skal anerkjenne og verdsette barnas ulike språk og kommunikasjonsuttrykk.

Språkveilederen Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat formidler at: "Alle barn vil ha utbytte av å være i et flerspråklig miljø fordi de i møte med språk som er annerledes enn deres eget, kan bli nysgjerrige på andres språk og mer oppmerksomme på sitt eget." 

Les mer

De ubudne gjesteneDe flerspråklige fortellingene kan relateres til alle de ulike læreplanene som finnes i Kunnskapsløftet, både Læreplan i norsk, Læreplan i grunnleggende norsk for språklige minoriteter og Læreplan i morsmål for språklige minoriteter. Arbeid med fortellingene kan berike læringsmiljøet, der alle får mulighet til å bli kjent med ulike språk. Elever med ulike morsmål kan få benytte både sitt morsmål og sin norskspråklige kompetanse i skolearbeidet.

Les mer

Hvordan og hvorfor bruke Flerspråklige fortellinger

Lene Østli

Lene Østli

Prosjektleder Tema Morsmål
Beata Mirecka

Beata Mirecka

polsk - bhg
Galina Forbregd

Galina Forbregd

russisk
Ilham Tawfiq

Ilham Tawfiq

arabisk - bhg.
Jamal Omer

Jamal Omer

kurdisk sorani
John Sium

John Sium

tigrinja
Mitra Assi

Mitra Assi

dari og pashto - bhg.
Mohamed Melioui

Mohamed Melioui

arabisk
Noor Khan

Noor Khan

pashto
Osman Aden

Osman Aden

somali
Renalda Bruziene

Renalda Bruziene

litauisk
Tarik Hedi

Tarik Hedi

kurdisk sorani
Aref Joian

Aref Joian

dari
nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no