nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
Lumbrikus
Tospråklig materiell

Bruk flere språk - det gir fordeler hele livet

japanskNorsk-japanske Kei Toyomasu (42) vokste opp med sin norske mor og japanske far i Norge på 70-tallet. Han lærte seg ikke japansk ordentlig fordi familien snakket norsk hjemme. I voksen alder flyttet han med familien til Japan i en fire års periode for å lære språket og kulturen å kjenne.

– Vi snakket ikke japansk hjemme da jeg var liten, mine foreldre var i likhet med skolen og språkeksperter overbevist om at barn ble språklig forvirret av å lære et annet språk i tillegg til morsmålet.

I dag ser vi annerledes på saken, min far tar den språklige bestefarsrollen alvorlig og snakker mye med barna på japansk. Min mor tok fatt på japansk studier ved universitetet da hun ble pensjonist.

Det er ikke bare Kei, men også flerspråklighetsforskning som ser annerledes på saken i dag. Flerspråklighetsforskningen er 100 år i år. Fram til 1960 antok forskerne at det å lære to språk hadde negativ effekt, som at det førte til lavere intelligens. Litt enkelt kan man si at man ikke trodde det var mental lagringsplass for mer enn ett språk. I de siste 50 år har man gått bort fra dette og ny forskning viser at man har visse kognitive fordeler av å lære to språk.

- Ved å beherske flere språk kan man oppleve trygghet i flere sosiale miljøer. Det gir større emosjonell tilknytning til familie i andre land, det gir en kognitiv styrke og det kan gi økonomiske fordeler fordi det internasjonale arbeidslivet etterspør kompetanse i flere språk, sier Bente Ailin Svendsen, professor ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier (ILN) ved Universitetet i Oslo. Hun understreker at det aldri er for sent å lære seg et nytt språk.

Les mer om hva språkforskerne ved MulitiLing (Center for Multilingualism in Society Across the Lifespan) mener om flerspråklighet.

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no