nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
Lumbrikus
Tospråklig materiell

Å snakke flere enn ett språk kan skjerpe hjernen

BrainLanguageForskere fra Northwestern University og University of Houston i USA fant i en fersk studie at tospråklige personer faktisk kan sortere informasjon mer effektivt enn enspråklige. De fant at folk som snakker mer enn ett språk er relativt flinkere til å filtrere ut unødvendige ord enn enspråklige. Forskerne studerte 17 spansk-engelsk tospråklige og 18 enspråklige. Som et eksempel fikk deltakerne høre det engelske ordet “cloud”.

De ble deretter umiddelbart vist fire bilder. Et av bildene var av en sky, og et annet var av et ord som hørtes likt ut, f.eks. ”clown”. Målet var å se hvor raskt hjernen

kunne lage forbindelser til det riktige ordet. Tospråklige var gjennomgående bedre enn enspråklige på oppgaven. 

Det er et klassisk spørsmål hva kommer først av høna og egget? En kan stille samme type spørsmål til denne undersøkelsen:

Er en tospråklig person bedre på slike oppgaver på grunn av sin tospråklige kompetanse? Eller; er personer med større forståelseskapasitet bedre rustet til å mestre flere språk? Forskere mener at begge forholdene kan være av betydning. Videre mener de at undersøkelsen viser at aktiv tospråklighet er en konstant hjerneøvelse. Det å benytte flere språk i sin hverdag er derfor en praksis som bør oppmuntres!

Les mer om undersøkelsen i lenkene under:

Speaking More Than One Language Could Sharpen Your Brain

Differential Recruitment of Executive Control Regions during Phonological Competition in Monolinguals and Bilinguals

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no