På grunn av koronasmitte har mange skoler nå både hjemmeskole og undervisning på skolen . Hva er hjemmeskole og hvordan foregår den? Mange elever og foreldre har spørsmål om hjemmeskole i disse dager. I denne artikkelen får du informasjon om hjemmeskole på mange språk. Også med lydstøtte.
Abloom (ideell og frivillig organisasjon i Oslo) har utviklet flere video-lydbøker om koronaviruset på flere språk. Boken er gratis og er i tillegg til norsk, tilgjengelig på 18 språk.
På FHI sine nettsider finner du plakater med et skjema som kan hjelpe i vurderingen om når barn skal være hjemme, når barnet trenger covid-19-test og når de kan vende tilbake til barnehage og skole etter sykdom.
Norsk Folkehjelp Bergen, Papillon Bergen og Vestland Innvandrerråd har denne våren samarbeidet om utviklingen av en informasjonsvideo på 27 ulike språk om det å leve trygt, både fysisk og psykisk, med COVID-19 i samfunnet vårt.
Les mer og se informasjonsvideoer på 27 språk på Papillon Bergen
Norske Kvinners Sanitetsforening N.K.S. har utviklet informasjonsfilmer på flere språk om Korona: symptomer, testing og smittevern. Det er utviklet korte filmsnutter med informasjon om hvorfor barn blir sendt hjem fra skolen om de har luftveissymptomer, hva du gjør for å teste deg, hvordan testingen foregår, og hva du må gjøre om du er i karantene eller isolasjon.
Utdanningsdirektoratet har publisert informasjonsskriv på flere språk som barnehager og skoler kan bruke for å informere foreldrene. Hvordan vil barnehagehverdagen eller skoledagen være, er det trygt for barna å gå i barnehagen eller å gå på skolen? Hva skal foresatte gjøre og hvilke regler gjelder? Last ned info på flere språk fra Udir sin nettside og del med foresatte.
Her finner dere plakater om håndvask og smittevern på flere språk som kan henges opp i barnehagen og på skolen. Dere finner også informasjon som kan deles med foresatte og elever.
I barnehagen er det innført nye rutiner for håndhygiene for å hindre smittespredning. I denne artikkelen finner du nedlastbare plakater som viser ulike situasjoner barna skal vaske hendene når de er i barnehagen. Plaklatene kan brukes i barnehagen sammen med barna. De kan også være fine til å henge opp eller dele ut til foresatte.
Barnehager og skoler har vært stengt siden 12. mars. Nå åpner barnehagene igjen og skolene åpner for elevene fra 1.-4. klasse. For mange vil ting være noe annerledes når de kommer tilbake til barnehagen og skolen. Mange foreldre har kanskje spørsmål om det er noen nye regler eller om hvordan barnehagene og skolene vil ivareta barna. Utdanningsdirektoratet har tilrettelagt informasjon om åpning av barnehager og skoler.
Illustasjon: Elevkanalen Elevkanalen har laget disse filmene om koronasituasjonen. Filmene finnes på språkene norsk, arabisk, dari, engelsk, litauisk, pashto, polsk, somali og tigrinja.
Elevkanalen har også åpnet opp slik at flere ressurser er fritt tilgjengelig i disse hjemmeskoletider. Les mer på Elevkanalen
Hvordan smitter koronaviruset? Hvorfor er det viktig å hindre smitte? Hvorfor er skoler og barnehager stengt? Hva kan du gjøre for å unngå smitte? Kan barna være sammen med andre barn? Hvordan kan du snakke med barna om korona? NAFO har utarbeidet informasjon om koronasmitten for foreldre. Teksten er oversatt til flere språk, også med lyd. Teksten er basert på informasjon fra Folkehelseinstituttet og Redd Barna sine nettsider.
I Bergen lager de nå informasjonsvideoer på flere spåk. Det er nødvendig at så mange som mulig får med seg informasjon rundt koronaviruset, derfor har Bergen kommune har derfor i samarbeid med Papillon Bergen utviklet informasjonsvideoer på ulike språk om viktigheten av forholdsreglene mot koronasmitte. Du finner informasjonsfilmene på nettsidene til Papillon Bergen
Illustrasjon:FHIMange etterspør informasjon om koronaviruset, hjemmekarantene og isolasjon. Folkehelseinstitutet har publisert brosjyrer og filmer på flere språk. Vi deler videre i våre nettverk. Her finner du brosjyrer og filmer på flere språk. Disse forklarer både generelt om viruset COVID -19 og om hvordan du skal forholde deg.
Det er viktig med ekstra fokus på håndhygiene og smitteforebygging i perioder med influensa og andre virussykdommer. På nettsidene til Helsedirektoratet kan dere laste ned plakater og informasjonsmateriell på flere språk. Plakatene kan henges opp og de kan også sendes hjem digitalt.