nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Matematikk begreper
Flerspråklige fortellinger
Tospråklig materiell
Tospråklige undervisningsopplegg

Markering av morsmålsdagen på Ellingsrud skole

EllingsrudFredag 28. februar markerte Ellingsrud skole i Oslo den internasjonale morsmålsdagen med engasjement og entusiasme. Elever og lærere på 10. trinn sto for programmet med både utstillinger og underholdning. Resten av skolen var gjester. De fikk både språklige og spiselige smakebiter fra hele verden, fra land som elevene har tilhørighet til. Samlingssalen på skolen var fyllt med atten forskjellige fargerike språkboder.

Utstillingene i bodene tok publikum med på en spennende språkreise. Det var mulig å lære om de 22 forskjellige språkene som er representert ved skolen og om dialektmangfoldet i Norge. 

Den serbiske og bosniske boden sto sammen og understreket tema for dagen, nemlig "kjærlighet og vennskap". Dialekt-boden, der blant annet trønderdialekten kunne høres, var dekorert med flotte papirbarter. Punjabi-boden fortalte om Bulle Shah, en humanetisk filosof og poet som skrev på punjabi. Innholdet i bodene ble ytterligere løftet opp av mat og gjenstander som representerte elvenes ulike familiebakgrunner. Mange elevene hadde pyntet seg med sine nasjonaldrakter.

bilde 1 dans

bilde 2 sprkbod           

Elevenes forestilling startet med at tre elever holdt en tale om hver sit morsmål og dets betydning. Noen elever dramatiserte den tospråklig fortelling «Hatteselgeren» på norsk og tamil. Elever med ulike bakgrunner danset til arabiske, indiske, afrikanske, tyrkiske og spanske rytmer. Midt i den tyrkiske dansen ble diktet «Du må ikke sove» av Arnulf Øverland lest opp på norsk. 

bilde 3

punjabi

Både elever og lærere formidlet at denne dagen hadde bidratt til å fokusere på hvordan språk og identitet henger sammen. De syntes det var gøy å synliggjøre og feire det språklige mangfoldet på skolen. De var opptatt av at en slik dag bidro til at de lærte mer om både seg selv og hverandre. De opplevde en stolthet over å få dele disse sidene ved seg selv. Klikk på filmen under og se et lite utdrag fra dramatiseringen av Hatteselgeren.

 

 

 

  

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no