nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Matematikk begreper
Flerspråklige fortellinger
Tospråklig materiell
Tospråklige undervisningsopplegg

Glimt fra Morsmålsdagen 2020

Bilde av mange mennesker i en gymsal FOTO: Hareid komune Morsmålsdagen 2020 ble markert i mange kommuner og virksomheter. NAFO synes det er kjempeflott at stadig flere barnehager, skoler og kommuner markerer det språklige mangfoldet på denne dagen. Les mer om hvordan  Porsgrunn kommune, Hareid kommune og Johannes Læringssenter i Stavanger markerte dagen. 

I tradisjonen tro ble Morsmålsuka feiret i Porsgrunn

 I år var markeringen på  biblioteket.  Det er alltid moro. I år var det Bukkene Bruse på 4 språk i en og samme forestilling. Lille Bukkene Bruse snakket enten sorani eller bosnisk, mellomste tigrinja og den store somali. Trollet snakket arabisk. Entusiasme var stor hos et lydhørt publikum. Det ble telt på flere språk, de lærte ordet venn på de språkene som var tilstede. Den ene dagen hadde vi norsk, pastho, sorani, bosninsk, somali, arabisk, bulgarsk, nederlandsk, tysk og albansk. Forestillingen varte i 20 minutter og det var 3 forestillinger pr dag for 25-30 barn på hver økt. 

Stappfull Hareidhall feira morsmålsdagen

I Hareid kommune samlet store og små seg i Hareidhallen og feiret Morsmålsdagen for første gang. Les mer på kommunens nettside og se video 

 

Morsmålsdagen ved Johannes læringssenter i Stavanger

Onsdag 19.februar markerte avdeling for flerspråklige lærere, innføringsskolen for 1.-10. trinn og innføringsbarnehagen ved Johannes læringssenter Den internasjonale morsmålsdagen for sjette år på rad. Hele skolen var pyntet med plakater fra ulike land og på forskjellige språk. Gjester var invitert, deriblant elever og lærere fra andre skoler.

Framføring på ulike språk i kantina

Gjestene ble først invitert til konsert i kantina, hvor flere stolte elever strålte på scenen i det de sang, framførte dikt og fortalte om sitt språk og sine tradisjoner. Det ble sunget på russisk, indonesisk, arabisk og engelsk. Dikt ble lest på både somali og tysk og det var annen framføring på thai og mandarin. Takket være våre engasjerte tospråklige lærere og assistenter/pedagoger fra innførinngsbarnehagen ble det i løpet av dagen mange språklige og kulturelle opplevelser.

Utstillinger og et mangfold av aktiviteter i klasserommene

Det var stor aktivitet på til sammen 34 språk i de ulike klasserommene. Blant annet fikk små og store muligheter til å øve seg på thai-og arabisk skrift. Det var ordlæring med bilder på tyrkisk, quiz om Somalia og både elever, foreldre og lærere syntes det var kjekt å lære hvordan man sier Hei og Takk på mange forskjellige språk.  Det ble spilt folkemusikk, danset folkedans og nasjonaldrakter ble beundret. Elevene hadde sammen med sine tospråklige lærere laget PowerPoint-presentasjoner og plakater med informasjon om sitt språk, land og sine tradisjoner.I de forskjellige rommene kunne man også smake på arabisk og eritreisk kaffe og kurdisk te. I tillegg var det kafeer der det var anledning til å kjøpe internasjonale retter. 

 

 

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no