nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
Lumbrikus
Tospråklig materiell

The most wonderful egg

Boka Verdens vakreste egg handler om å verdsette mangfold og forskjellighet. Vi møter tre høner som er uenig om hvem av dem som er vakrest. Kongen forteller at den som legger det fineste egget blir kåret til den vakreste. Resultatet blir tre egg i ulike farger og former. Kongen fryder seg over mangfoldet og mener det er umulig å velge, da de alle er vakre på hver sin måte. Boka finnes på norsk, engelsk og tysk og kan lånes på biblioteket.

Personalet kan gjennom arbeid med denne boka åpne opp for at mangfold synliggjøres, bekreftes og blir en berikelse for barns utvikling.

Les mer

Fader Jakob bildeFader Jakob er en sang som lett kan oversettes til ulike språk. Her finner du Fader Jakob på tyve ulike språk: Albansk, arabisk, engelsk, finsk, fransk, kinesisk/kantonesisk, kinesisk/mandarin, norsk, persisk, polsk, punjabi, somali, spansk, tamil, tyrkisk, tysk, urdu og vietnamesisk.

Versene er samlet av Pedagogisk fagsenter og tospråklige assistenter i bydel Gamle Oslo


pdfTekstark


Les mer

Hvem bestemmerHvem bestemmer er en liten bok for de minste barna om et evig aktuelt tema med utgangspunkt i hverdagslige situasjoner i barns liv. 

Hvem bestemmer hva man skal gjøre? 

Hva skal man gjøre når noen slår seg?

 

Klikk her for å lytte til boken på arabisk, bosnisk, bengali, bosnisk, dari, kinesisk, kurdisk, persisk, spansk, svensk eller tyrkisk.

 

BkroneBursdagsfeiringer er en morsom del av barnehagelivet. Ved å synge burdagssanger på ulike språk, kan også det språklige mangfoldet i barnehagen feires.

Mama Lisa's World har samlet bursdagssanger på ulike språk. Klikk her for å se om du finner burdagssanger på de språkene du ønsker.

Har dere bursdagssanger på flere språk, som tekst, lydfiler eller videoer, send dem gjerne til oss, så vil vi publisere dem!

 
 
 

De tre bukkene bruseBarna i Krokane barnehage har mangfoldig språkkompetanse, og barnehagen jobber aktivt med å ivareta og utvikle barnas flerspråklighet. Som ledd i dette arbeidet, har personalet i samarbeid med foreldrene samlet og oversatt ulike eventyr til språk som er representert i barnegruppen. Slik får barna formidlet eventyr både på norsk og sitt morsmål.

Les mer og last ned eventyrene her

NB: Krokane barenhage sine nettsider er under omlegging. Eventyrene er derfor ikke tilgjengelige akkurat nå.

Les mer

Bukkene bruseTema Morsmål har oversatt og lest inn eventyret om Bukkene Bruse på flere språk.  Eventyret om de tre bukkene som skal til fjells for å gjøre seg fete er et kjent eventyr for mange barn i norske barnehager og skoler.

Under "les mer" finner du eventyret på flere språk. Noen med lydfiler, og noen med kun tekst.

Les mer

Digital barnebok

Lille dråpe kvadratDette er en digital barnebok skrevet av Sarah Camille. Hun er også den som forteller og synger i boka - på norsk og fransk créole.
En morgen våkner Eliana og skal spise frokost. Hennes pappa Alando sitter og maler en historie. Sammen med Eliana blir vi invitert med inn i historien; i et vakkert, tørt og varmt landskap. Det er landet der lamaene bor.

Se Lille dråpe på NAFOs filmkanal.

Klikk på LES MER-knappen og finn tekstark, illustrasjoner og film av den ene sangen i fortellingen.

Les mer

Madamløkken 6Bli med til Madamløkken barnehage og bli kjent med sangen Conte mwen - en sang på fransk créole. Det er Sarah Camille som synger. Du kan også høre Sarah Camille synge sangen og fortelle sin historie i den digitale barneboken Lille dråpe. 


Film: Conte mwen - en sang på fransk créole

Tekstark: Conte mwen - en sang på fransk créole og norsk

Digital barnebok: Lille dråpe - fritt fortalt etter verdensfortelling

Madamløkken 4Bli med til Madamløkken barnehage og bli kjent med reglen
"Det var en gang en maur". Det er forteller Charlotte Øster som forteller reglen sammen med barna i barnehagen.

Denne reglen fortelles vekselvis mellom en forteller og en gruppe. Fortelleren sier en linje om gangen – de andre gjentar det som blir fortalt. Første gang fortelles det med vanlig stemme, andre gang med høy stemme og tredje gang med lav stemme.

Film: Det var en gang en maur - en regle på norsk 

Tekstark: Det var en gang en maur - en regle på norsk

bok på romani Vandriane norskUtgivelsen av boka Vandriane rakkrar er en milepel. Boka er den første noensinne på romani, språket til romanifolket/taterne i Norge. Her forteller tre kvinner og to menn om barndommen og oppveksten sin.

Taterne forteller Vandriane rakkrar bygger på heftet Taterne forteller som kom ut i 2006.

Les mer

KattereisenKattereisen handler om en jente som møter en katt. Denne barneboken er en svensk klassiker skrevet av Ivar Arosenius og ble først utgitt i 1909. Katten tar Lillan med på en tur på ryggen og de ​​legger ut på eventyr. De møter forskjellige dyr, en politimann, en tante, en skitten gammel mann og en konge. 

Klikk her for å se bilder og lytte fortellingen på finsk, svensk og spansk.

bymusikantenePå den svenske nettsiden Tema Modersmål kan du lytte til eventyret om Bymusikantene fra Bremen. Eventyret handler om eselet, hunden, katten og hanen som måtte forlate sine hjem og søke en ny framtid.

Klikk her for å høre eventyret på albansk, bengali, engelsk, kinesisk, portugisisk, serbokroatisk, spansk, svensk eller tjekkisk.

JourneyThroughIslamicArtGjennom denne boken får vi en rikt illustrert reise gjennom kunst, arkitektur, vitenskap og teknikk som har sprunget ut av islamsk rike kulturarv gjennom tidene.

Boken finnes i flere tospråklige utgaver på norsk sammen med arabisk, kurdisk sorani, persisk, somali og urdu. Bøkene kan lånes på biblioteket.

Klikk her for å lytte til boken på bengali, bosnisk, kinesisk eller svensk.

Den andre mammanShirin går i en barnehage i  Sverige. En dag skal alle i barnehagen på en utflukt til havet. Både  Shirins mor og lillesøster Nina skal være med.

Shirin har ikke så lyst til at moren skal være med. Hun er litt flau, fordi moren hennes ikke snakker så godt svensk som de andre mødrene.

Klikk her for å lytte til boken på bengali, bosnisk, kinesisk, spansk, svensk eller tyrkisk.

SamiraBoken Samiras Id på somali, det er en billedbok om hvordan Samira og hennes søsken har det under den muslimske fastemåneden Ramadan. Du får også høre om hvordan de feirer Id, som er festen som avslutter Ramadan.

Boken finnes i tospråklige utgaver med engelsk og følgende andre språk: Albansk, arabisk, farsi, fransk, kurdisk somali, sorani, tyrkisk, panjabi og urdu. Den finnes også med norsk tekst. Alle utgavene kan lånes på biblioteket.

Klikk her for å lytte til boken på albansk, engelsk, fransk eller svensk. 

Geitekillinger 3Ulven og de sju geitekillingene - et eventyr av brødrene Grimm

De fleste barn fra Tyskland vokser opp med eventyrene som er skrevet av brødrene Grimm. Et av disse er "Der Wolf und die sieben Geisslein". Det er også et kjent eventyr i mange andre land. Vi har fått eventyret fra Jeltje Wassenaar, tospråklig assistent i Porsgrunn kommune. 

Ulven og de syv geitekillingene - tysk og norsk 

 

nomadens stemme

Norsk, somali og urdu

Norsk, vietnamesisk og tamil

Norsk, bosnisk/kroatisk og persiskForlag: Kulturbro, se nettsiden her.

Gjennom ni nyskrevne eventyr bringer forfatteren oss til sitt hjemland. Boken gir et interessant innblikk i mangfoldet og rikdommen i somalisk kultur og tankeverden. Boken finnes i tre språkkombinasjoner.

Kongens sendebudForlag: Kulturbro, se nettsiden her.

Fabel fra Eritrea om en listig rev. Boken er trykket med norsk tekst og plass til ett av 9 tilleggsspråk som leveres på limark. Språk: bosnisk, engelsk, persisk, somali, tamil, tigrinya, tysk, urdu, vietnamesisk. NB! Må bestilles direkte fra forlaget.

 

Hva er det for noeNorsk, kroatisk/bosnisk, persisk, somali og vietnamesisk

 

Forlag: Kulturbro, se nettsiden her.

 

Flerspråklig gåtebok med gamle gåter som forteller om norsk kultur. Spørsmål og svar på fem språk. Spesielt godt egnet til samarbeid i etnisk sammensatte skoleklasser og grupper.

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no