nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Matematikk begreper
Flerspråklige fortellinger
Tospråklig materiell
Tospråklige undervisningsopplegg

Aller første bok på romani

Bokforsiden til Vandriane rakkrar. Forsiden er en barnetegning av mennesker som står under et tre. Midstilt øverst står tittelen "Vandriane rakkrar".Bokforside: NovusUtgivelsen av boka Vandriane rakkrar er en milepæl. Boka er den første noensinne på romani, språket til romanifolket i Norge. Her forteller tre kvinner og to menn om barndommen og oppveksten sin.

Vandriane rakkrar bygger på heftet Taterne forteller, som kom ut i 2006.

Historiene ble samlet inn av Anne Mari Larssen ved Dronning Maud Minnes Høgskole, i samarbeid med Anna Gustavsen (Taternes landsforening). Boka brukes til formidlingsarbeid for å øke kunnskapen om romanifolket hos fagpersoner og barn/elever i barnehager og grunnskolen.

Arbeidet med boka I Vandriane rakkrar er tekstene fra heftet oversatt til romanispråket. Romanispråket er ikke et skriftspråk i dag, og det er gjort et stort innsamlingsarbeid av Mariann Grønnerud og Anna Gustavsen fra Taternes landsforening for å få en fullstendig tekst på språket. Oversettelsen og redigeringa av romaniteksten har tatt flere år, og har vært et samarbeid mellom Anna Gustavsen, Mariann Grønnerud og professor i lingvistikk ved Universitetet i Oslo, Rolf Theil.

Tekstene i boka og ordlista som følger med, er på romani, bokmål og nynorsk.

lenkeOm boka på forlagets nettside

lenkeIntervju med Anna Gustavsen og Marian Grønnerud

Om taterprosjektet på NAlenkeFOs nettside

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no