nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Matematikk begreper
Flerspråklige fortellinger
Tospråklig materiell
Tospråklige undervisningsopplegg

Samarbeid med flerspråklige foreldre i barnehagen

En gruppe barn og noen voksne sitter sammen i en barnehage. Bilde fra filmen «Foreldresamarbeid i barnehagen» på YoutubeI Rammeplan for barnehagen står det: ”Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. (…) Barnehagen skal ivareta foreldrenes rett til medvirkning og arbeide i nært samarbeid og forståelse med foreldrene."

Samarbeidet kan ta ulike former. Her er en film om foreldresamarbeid på Youtube, som gir oss et glimt inn i tre barnehager:

 

Lundedalen barnehage i Skien, Belset barnehage i Bærum og Sofies Hages barnehage i Oslo. Filmen viser hvordan en mamma bidrar med tom emballasje til butikkleken i barnehagen, en annen mamma låner bøker fra barnehagens utlånskrok med bøker på ulike språk, og en pappa deltar i en sangstund med de minste barna i barnehagen. Filmen viser også hvordan familienes flerspråklighet inngår i samarbeidet.

 

Dialog som inkluderer flerspråklighet

Når foreldre inviteres til deltagelse i barnehagens arbeid, legges grunnlaget for en dialog der både foreldre og de ansatte i barnehagen kan dele sine tanker om barnas trivsel, lek og læring. For mange foreldre som har et annet morsmål enn norsk vil det å være en flerspråklig familie være et viktig tema.

 

Informasjonshefte

Under finner du lenke til en side med informasjonshefter som kan være et godt utgangspunkt for samtaler med foreldre om det å være en flerspråklig familie.

Lenke til side med informasjonshefter: Barn i flerspråklige familier – på 19 språk - 5 språk med lydfiler

 
nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no