nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Matematikk begreper
Flerspråklige fortellinger
Tospråklig materiell
Tospråklige undervisningsopplegg

SsprakkistaSpråkkista og er et språkkiste full av konkret og spennende materiell som bilder, spill, magnettavle, veiledningshefte og CD med sanger, rim og regler. Den kan brukes som et verktøy og en inspirasjon i det daglige arbeidet med språkstimulering i barnehagen. Språkkista har også en egen app, språkkista app.

Språkkista er utarbeidet av Nina Inseth Bråthen.

Språkkista

Alle begrepene i Språkkista er oversatt til 11 språk: Engelsk, polsk, vietnamesisk, tyrkisk, russisk, arabisk, urdu, farsi (persisk), sorani (kurdisk), tamil, og somali.

Språkkista er bygget opp over 10 ulike tema, som alle er velkjente fra barnehagen og tilpasset «barnehageåret». Til hvert tema er det foreslått 30 sentrale ord og begreper som utgangspunkt for det språklige arbeidet. Disse utgjør også grunnlaget for det meste av bildemateriellet i Språkkista. 

I tillegg til alt materialet som kan benyttes sammen med barna, finnes en arbeidsbok for barn og et veiledningshefte for personalet. Her finnes en kort teoretisk innledning om språk, språkutvikling og flerspråklighet, forslag til videre lesing av aktuell litteratur, oo tips og idéer til hvordan en kan jobbe med Språkkista.

Språkkista kan kjøpes hos GAN Aschehoug.

 

Språkkista app

Hvert tema har 30 ord og begreper som er lest inn på tyve ulike språk. Ved å trykke på et bilde blir ordet opplest på det valgte språket. De opprinnelige mappene kan enkelt endres ved å bruke iPad/iPhonens interne kamera og mikrofon. Slik kan man utvide og bygge sitt eget begrepsbibliotek tilpasset pedagogiske mål og forutsetninger.

Appen inneholder følgende språk: Amerikansk engelsk, amharisk, arabisk, engelsk, burmesisk, farsi (persisk), kinesisk, kurdisk (sorani), kurmandji, litauisk, lulesamisk, nordsamisk, norsk bokmål, norsk nynorsk, oromo, pashto, dari (persisk), polsk, russisk, spansk, somali, svensk, sørsamisk, tagalog, tamil, thai, tigrinja, tyrkisk, urdu og vietnamesisk.

Språkkista app finnes som nedlastbar applikasjon for nettbrett og iPhone i App Store eller Google Play.

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no