nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Tospråklige undervisningsopplegg
Tospråklig materiell

The most wonderful egg

Boka Verdens vakreste egg handler om å verdsette mangfold og forskjellighet. Vi møter tre høner som er uenig om hvem av dem som er vakrest. Kongen forteller at den som legger det fineste egget blir kåret til den vakreste. Resultatet blir tre egg i ulike farger og former. Kongen fryder seg over mangfoldet og mener det er umulig å velge, da de alle er vakre på hver sin måte. Boka finnes på norsk, engelsk og tysk og kan lånes på biblioteket.

Personalet kan gjennom arbeid med denne boka åpne opp for at mangfold synliggjøres, bekreftes og blir en berikelse for barns utvikling.

 

I rammeplanen står det:

Barnehagen skal fremme respekt for menneskeverdet ved å synliggjøre, verdsette og fremme mangfold og gjensidig respekt. Barna skal få oppleve at det finnes mange måter å tenke, handle og leve på (Kunnskapsdepartementet 2017:9).

 

Fortellingen i Verdens vakreste egg kan åpne opp for morsomme og interessante samtaler om likhet, forskjellighet og likeverdighet blant barn og voksne i barnehagen. Alle er verdifulle og har noe unikt ved seg, samtidig som vi har mye til felles. Samtalene kan også komme inn på mangfold i naturen og i barnehagens miljø. Det å ta utgangspunkt i bøker og fortellinger kan være en fin måte å alminneliggjøre slike samtaler.

 

Spørsmål å undre seg over:

  • Hva setter vi pris på ved hverandre?
  • Hva er spesielt med den enkelte i barnegruppa?
  • Hvilke språk snakker vi i vår barnehage eller på vår avdeling?
  • Hvordan ser tall og bokstaver ut på ulike språk?
  • Kan vi finne ulike blomster i barnehagen? Hva er forskjellig? Hva er likt?
  • Hvilke trær ser vi når vi går på skogstur? Hvordan ser stammen, grenene og bladene på trærne ut?
  • Hva tror dere kongen tenkte på da han sa at det er det indre som teller?

Les mer om hvordan dere kan arbeide med fortellinger i barnehagen. 

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no