nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
Lumbrikus
Tospråklig materiell
morsmål valgfag
Hvordan gjennomføres egentlig tospråklig fagopplæring i din kommune? 
Hvordan legger de tospråklige lærerene opp sin undervisning med elevene som har vedtak etter § 2.8?
På Hagaløkka skole i Asker kommune har tospråklige lærere utarbeidet en presentasjon med mål om å informere sine kollegaer om hva tospråklig fagopplæring innebærer.

Les mer

Stvler i vannHøsten 2010 startet Tospråklig avdeling i Porsgrunn kommune arbeidet med å lage et opplegg for å dokumentere flerspråklige barns språkutvikling, både på morsmål og norsk. Kommunen har i flere år jobbet systematisk med å utvikle barnehagenes og skolenes arbeid med språk, lesing og IKT. De har utviklet egne planer for dette arbeidet, nemlig Lesetrappa og IKT trappa.

I barnehagene er de opptatt av at barna skal få gode muligheter til å utvide sitt ordforråd og sin begrepsforståelse, og at dette skal foregå i gode og naturlige sammenhenger. Lesetrappa og IKT trappa er sammen med Rammeplan for barnehager utgangspunktet for arbeidet.

Les mer

bukkene bruse tegning 2Artikkelen nedenfor er skrevet av Sabriye Kalayci som er tospråklig assistent i barnehager i Skien kommune. Hun har tidligere deltatt på KOMPASS på Høgskolen i Telemark. Målet med KOMPASS-studiet er at deltakerne skal øke sin bevissthet rundt egne ressurser og betydningsfulle rolle i barnehagen. På denne måten blir de sentrale i utviklingen av egen barnehage, og bidrar til et bedre tilbud for barn og foreldre. 

Les mer

veiledning lreplan morsmlUtdanningsdirektoratet har laget en veiledning til læreplanen i morsmål, der det gis konkrete råd og eksempler på hvordan læreren kan arbeide med faget. Akram Ghalemstani er morsmålslærer i farsi i Trondheim kommune. En dag i uka kommer elever med farsi som morsmål til undervisning etter skoletid på Ila skole.

Les mer

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no