nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
Lumbrikus
NAFOs filmer

BrainLanguageForskere fra Northwestern University og University of Houston i USA fant i en fersk studie at tospråklige personer faktisk kan sortere informasjon mer effektivt enn enspråklige. De fant at folk som snakker mer enn ett språk er relativt flinkere til å filtrere ut unødvendige ord enn enspråklige. Forskerne studerte 17 spansk-engelsk tospråklige og 18 enspråklige. Som et eksempel fikk deltakerne høre det engelske ordet “cloud”.

Les mer

Monica Knoph UiONår man får afasi etter et hjerneslag, er det viktig å teste på alle språk pasienten kan og ikke bare norsk. Vi vet at ulike språk kan være skadet på ulike måter etter hjerneslag. Derfor er det viktig å teste alle språkene man behersker, sier logoped og doktorgradsstipendiat Monica Knoph ved MultiLing, senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo.

Flere får anbefalt av helsepersonell å unngå å snakke sitt morsmål fordi det kan virke negativt inn på utviklingen av norsk etter et slag. Tidligere forskning har vist at dette er feil. Slike anbefalinger bør ikke gis.

Les mer

hjernen-demens2Det har lenge vært kjent gjennom forskning at det å drive med mentalt stimulerende aktiviteter, både i arbeid og i fritiden, forsinker debutalder for aldersdemens. Men så i 2004 og 2006 fikk vi oppsiktsvekkende resultater fra forskning foretatt i Toronto i Canada som viste at også livslang tospråklighet forsinker debutalder for aldersdemens.

Les mer

HippocampusVed Forsvarets tolkeskole i Sverige lærer unge språkbegavede rekrutter et nytt språk i rasende tempo – fra å være helt blank i for eksempel russisk, dari eller arabisk, lærer de å snakke språket flytende i løpet av 13 måneder. Det forventes at de skal lære alt fra 300 til 500 nye ord hver uke, noe som fører til de studerer språket fra morgen til kveld, i ukedagene og i helgene.

Les mer

Kenneth HyltenstamHvordan utvikler barn tospråklighet og hva betyr det? Hvordan lærer du et nytt språk, hva kreves for å lære ny kunnskap i et nytt språk og hvor lang tid vil det ta? Kenneth Hyltenstam belyser disse problemstillingene i dette foredraget.

Kenneth Hyltenstam er professor i tospråklighet

Les mer

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no