nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Tospråklige undervisningsopplegg
Tospråklig materiell
Veiledning till foreldre

Lærerutdanning for tospråklige lærere

LU Bachelor Faglaererutdanning for tospraaklige laerere 200X75pxHøgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) utdanner lærere til den flerkulturelle skolen. HiOA tilbyr derfor en Bachelor - lærerutdanning for tospråklige lærere.

Bachelorstudiet gir et faglig og pedagogisk grunnlag for å kunne arbeide i norsk grunnskole som faglærer i enkelte fag, og i visse tilfeller som morsmålslærer, hvis studentene har kompetanse i det morsmålet de skal undervise i.

Utdanningen er deltid på 4 år, til sammen på 180 studiepoeng.

Studiet er organisert som en deltidsutdanning med 45 studiepoeng hvert år over fire år. 

 

Studiet er bygget opp med

  • 60 studiepoeng profesjonsfag med bacheloroppgave
  • 90 studiepoeng skolefag,
  • 30 studiepoeng skolefag eller et skolerelevant fag

Minst et av skolefagene bør være på 60 studiepoeng.

Studiet inneholder også veiledet praksis i grunnskolen på HiOAs praksisskoler i Oslo og Akershus. Selv om studiet er en deltidsutdanning, vil disse praksisperiodene være fulltid.

Hvert studieår skal en student ha 15 studiepoeng profesjonsfag.

I tillegg skal en velge ett av to fag som tilbys spesielt for denne utdanningen.

Kandidater som uteksamineres fra Lærerutdanning for tospråklige lærere oppnår undervisningskompetanse som faglærere i grunnskolen. Fullført lærerutdanning for tospråklige lærere gir grunnlag for opptak til grunnskolerettede masterutdanninger.

Studentene kvalifiseres for arbeid som faglærere i grunnskolen for alle elever. Alle kandidater som fullfører studiet, kvalifiseres som tospråklige faglærere, jf. opplæringslovens § 2-8.

Målgruppe

Studiet retter seg primært mot søkere med minoritetsspråklig bakgrunn som har høyere utdanning fra utlandet og som er yrkesaktive lærere i grunnskolen uten godkjent kvalifikasjon. Målgruppen omfatter ufaglærte morsmålslærere og assistenter. Studiet er også tilgjengelig for øvrige søkere med tospråklig bakgrunn.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse / realkompetanse og spesielle opptakskrav: minst snittkarakter 3 i norsk (hovedmål, sidemål, muntlig) og dokumentasjon av tospråklig kompetanse.

Tospråklig kompetanse skal dokumenteres med en egenerklæring der søkeren beskriver sin tospråklige kompetanse:

Søker må skrive hvilket språk utover norsk, svensk eller dansk søkeren har kompetanse i.

Egenerklæringen må si noe om

  • Hvor godt søkeren behersker språket, muntlig og skriftlig
  • Hvordan søkeren har fått denne kompetansen, hvordan søkeren har brukt dette språket – skriftlig og muntlig, på hvilket nivå og i hvilke situasjoner

Les mer om denne utdanningen i lenken under:

Lærerutdanning for tospråklige lærere

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no