nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Matematikk begreper
Flerspråklige fortellinger
Tospråklig materiell
Tospråklige undervisningsopplegg

La oss snakke sammen- mødrekveld i Kjølstad barnehage

Mødrekveld 1Mødrekveld i Kjølstad barnehage.

I årsplan til Kjølstad barnehage i Fredirikstad står det «Et trygt og nært samarbeid med foreldrene er vår byggestein. Det å skape trygghet og gode relasjoner mellom barnehage og foreldre er en forutsetning for videre inkludering».  For å ivareta dette, er et av tiltakene denne barnehagen gjennomfører en mødrekveld. 

Fokus på å bli kjent

Fokuset er å bli godt kjent med hverandre. Det er fokus på hygge og samvær med hverandre. Med mat fra ulike land, som mødrene selv har med blir vi kjent gjennom samtaler, sanser og smaker. Samtalen rundt bordet er naturlige og det snakkes om temaer som blant annet bursdagsfeiringer og hvordan barnehagen markerer ulike høytider. Mødrene forteller om sine tradisjoner rundt høytider og tradisjoner. Barnehagen får  gode tilbakemeldinger fra mødrene etter disse kveldene. Dette er en viktig arena for at alle skal føle seg inkludert i barnehagen.

 

Årets mødrekveld 

En gruppe fra personalet hadde ansvaret for å planlegge mødrekvelden. I planleggingen kom det opp at det var fire år siden sist bursdagsfeiring var tema for kvelden, derfor var dette på nytt et aktuelt tema å samtale om.  Alle mødre i Kjølstad barnehage fikk en skriftlig invitasjon. Barnehagen ønsket tilbakemelding på om mødrene kunne delta, og om de hadde mulighet til å ta med seg mat. I tillegg til den skriftlige invitasjonen snakket personalet med alle mødrene personlig. Barnehagen fikk god respons på invitasjonen. 

Tilsammen var det 27 mødre og personal samlet rundt et pent dekket langbord. Mat og kaker, var det mer enn nok av. Marianne Jones, virksomhetsleder i Kjølstad barnehage ønsket velkommen og hadde en presentasjon av maten i samråd med den som hadde laget den. Underveis i måltidet som besto av nydelig mat fra ulike land gikk samtalen ved bordet sin gang. 

 

mødrekveld 3

mødrekveld 2

Om bursdagsfeiring og "å være med hverandre hjem"

Etter maten ble  temaet «hvordan feire bursdag» tatt opp og mange engasjerte seg i samtalen. Barnehagen forteller om en fin samtale rundt bordet og at flere av de etnisk norske fortalte om hvordan de feiret bursdag for sine barn. Noen minoritetsspråklige mødre fortalte om hvordan de praktiserte bursdagsfeiring og noen fortalte om hvorfor de ikke feiret bursdager. Det kom mange interessante samtaler ut i fra dette temaet. Barmnehagepersonalet ønsket også å snakke om temaet «å være med hverandre hjem». 

 

Gode tilbakemeldinger

Etter denne mødrekvelden harKjølstad barnehage fått mange tilbakemeldinger fra mødre og personale om at dette var en vellykket og hyggelig kveld. Barnehagen inviterte til mødrekveld fra 18.30 til 20.30 og Marianne måtte for andre gang kl 20.50 takke for kvelden. Det vitner om en meget velykket kveld som var fylt med  små og viktige interaksjoner som danner gode relasjoner i lengden.  

Kjølstad barnehage gleder seg allrede til neste gang og håper flere barnehager vil bli inspirert og invitere til egne mødrekvelder.

 

Les mer om NAFOs fokusbarnehage Kjøstad barnehage på NAFOs nettsider

 

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no