nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Matematikk begreper
Flerspråklige fortellinger
Tospråklig materiell
Tospråklige undervisningsopplegg

Morsmålsdagen 2014

spraakplakat morsmaalsdagen 0Den internasjonale morsmålsdagen den 21.februar er en fin anledning til å feire vårt språklige mangfold! Dette året har Det flerspråklige bibliotek, Leser søker bok, MultiLing og NAFO gått sammen om prosjektet Morsmålsdagen 2014. Vi vil inspirere både barnehager, skoler, bibliotek, eldresenter, asylmottak og andre til å delta med en aktiv markering av morsmålsdagen. På selve morsmålsdagen, den 21. februar vil det være et eget arrangement på Litteraturhuset i Oslo.

Hvordan kan min arbeidsplass markere morsmålsdagen?

I skoler og barnehager er det flere måter å arrangere dagen på. Nedenfor vil du finne en tipsliste på hvordan din barnehage eller skole kan markere dagen.

Utstillinger.Elever, barn, foreldre og ansatte kan samarbeide om å lage en utstilling med bøker på ulike språk. Her kan skolenes bibliotikarer og andre ressurspersoner være til hjelp. Det flerspråklige bibliotek har litteratur på ulike språk til utlån. 

Lydinnspillinger på flere språk kan lånes via det lokale biblioteket. På skolen eller i barnehagen kan elevene selv lese inn lydfiler med tekster fra eget språk eller sanger. lydfilene kan synliggjøres på skolenes nettsider eller læringsplattform slik at alle kan se det språklige mangfoldet som din barnehage eller skole representerer.

Fellessamlinger på tvers av klasser eller avdelinger. I fellessamlinger kan skolen eller barnehagen sette fokus på de språkene som er representert. Dramatiseringer av kjente eventyr på ulike språk er ALLTID populært. For eksempel kan det kjente eventyret om Bukkene Bruse fremføres av de ansatte eller elever, der den minste bukken for eksempel snakker et språk og de andre figurene som er med i eventyret snakker andre språk. Det at lærere eller barnehagepersonalet er de som står for fremføringen, er ekstra stas for barn og elever!

Fokus på den muntlige fortellingen. I klasserommene og på avdelingene kan man fokusere på den muntlige fortellingen.

Bruke tospråklige foreldre som en ressurs denne dagen. Foresatte er en viktig ressurs for oss som jobber i barnehage og skole. De kan denne dagen hjelpe til med å lage plakater på ulike språk, fortelle historier på sine morsmål.

Bruke de tospråklige fortellingene På Tema morsmål har vi en ressurs med flerspråklige fortellinger. Her kan skolen eller barnehagen vise flerspråklige fortellinger for elevene. Fortellingene ligger ute både med og uten illustrasjon.

Plakater med alle skolens/ barnehagens språk lages og synliggjøres. Morsmålsdagen er en fin anledning til å produsere materiell på flere språk som kan være med å synliggjøre elevenes språklige mangfold. Et eksmpel kan være å lage plakater med ordtak fra ulike land og ulike språk.

Kunstprosjekter med fokus på ulike skrifttyper og ulike språk. Det kan bli vakre utsmykkinger til skolen og barnehagen ved å ha fokus på et kunstprosjekt som synliggjør de ulike skrifttypene som er representert.

Hvor kan jeg finne inspirasjon?

NAFOs hjemmside kan du finne mange tips og ideer til hvordan synliggjøre det flerspråklige mangfoldet. Her kan du blant annet se en film som viser hvordan en skole markere morsmålsdagen gjennom samarbeid med foreldre på skolen om lesing og den muntlige fortellingen på morsmålet som er representert i klassen. På nettsiden til FN kan du også finne mye informasjon om morsmål og oversikt over all verdens språk og interessante ressurser til bruk. Tema morsmål har mange ressurser på ulike språk. Alt fra lydbøker til henvisninger til andre nettsteder med ressurser på ulike språk. Bruk siden Tema Morsmål aktivt.

NAFO og Tema Morsmål oppfordrer alle til å markere Morsmålsdagen 2014!

 

 

 

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no