nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Matematikk begreper
Flerspråklige fortellinger
Tospråklig materiell
Tospråklige undervisningsopplegg

Med Lumbrikus på uteskole

Lumbrikus kap2 artikkelbildeVåren er her og blomster og planter spirer rundt oss. Vi på NAFO har lyst til å trekke frem en av våre læringsressurser som er fin å bruke i sammenheng med uteskole. Lubrikus er en digital naturfagsbok som forteller og viser både med lyd, tekst og bilde om mangfoldet i naturen.

Vi har tenkt: – Vi må vise at hvis elevene skal gjøre og undersøke noe, lære naturfag og språk med utgangspunkt i det, må vi foreslå noe som ikke er så vanskelig for lærerne og elevene å gjennomføre.

De nære ting

– De betyr at nære ting er best. – Hovedvekta legges på sammenhenger i naturen. Det betyr å bli kjent med hvordan det ene er en forutsetning for det andre. De tre første kapittelene i ressursen tar for seg våren, fra første tegn på liv i naturen om våren til frøsperedning og spiring.  Elevene kan lese, høre, gjøre , se og oppleve naturen sammen med og ved hjelp av Lumbrikus. Læreren vil finne mange tips til konkrete aktivteter som kan gjøres både inne i klaserommet og på uteskole. 

 

meny lumbrukusMeny- Kapitler - Lang / Kort fortelling - Let og finn -Ord - Se og gjøre - Filmer - Snutter -Kviss

Innholdet i Lumbrikus

I Lumbrikus følger elevene en fortelling om Samir og Jenny, der de opplever og lærer mye på reisen gjennom naturens syklus fra frøspiring til høsting. Lubrikus presenterer både filmer, små snutter med fakta, tips til aktiviterer ,ordlister med foklaring og mange flotte illustrasjoner. På slutten av hvert kapittel kan også elevene teste seg selv i en kviss. 

Gjøre, lage og studere

I nettressursen Lumbrikus får du som lærer mange tips til hvordan du kan aktivere elevene til å studere og finne ut mer om sammenghenger i naturen. I hvert kapittel er det en egen side; Gjøre og Lage , elevene blir oppfordret til å ta bilder, studere, og undersøke tegn på vår, spiring og frø. På siden Ord blir elevene kjent med både fagord og hverdaglige ord som passer til temaet og som elevene selv kan bruke ved gjenfortelling og beskrivelse av hva de finner i naturen. 

Ta bilderundersøk selje

Kviss

Etter en dag med uteskole, kan det være artig å gjøre en kviss for å teste seg selv. Eller kanskje elevene kan utfordre foreldre eller andre til å ta en kviss, nå som elevene selv er eksperter? 

kviss1

 

 

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no