Hinduismen
Hinduismen er en av de eldste religionene i verden. En som tror på hinduismen kalles hindu. Hinduismen er den tredje største religionen i verden.
Troen
Hinduer tror på at alt i universet henger sammen og er styrt av bestemte lover. Mennesker, dyr og planter har bestemte oppgaver, dette kalles dharma.
Hinduer tror at alt som blir født, dør og blir født på ny. Det kalles å bli gjenfødt. Dette omtales som samsara. Hvis du lever gode liv, kan du unngå gjenfødelse. Da blir du befridd fra et liv på jorden, og kan leve med gudene. Dette omtales som moksha.
Guder
I hinduismen er det flere millioner guder og mange ulike tradisjoner og historier. Noen guder er spesielt viktige for eksempel gudene Brahma, Vishnu og Shiva. Brahma er guden som skaper verden og hersker over alt som er skapt. Vishnu er guden som passer på verden og kontrollerer menneskenes skjebner. Guden Shiva ødelegger alt liv, men er også den som gjenskaper nytt liv. Selv om det finnes mange guder, vil en hindu si at alle gudene er egentlig en utgave av verdenssjelen Brahman. Det er en kraft som finnes i alt som lever.
Hinduistiske templer
Templene er åndelige hus for hinduer. Hvordan templer er utformet og pyntet er ulikt forskjellige steder i verden, men gudebilder og statuer av gudene er vanlig overalt. Hvert hinduistiske tempel er bygd til ære for en av gudene, men det kan ha statuer eller bilder av flere guder.
Hellige tekster
Det finnes mange hellige tekster i hinduismen. De forteller om hva som er riktig og galt å gjøre i livet og om hvordan hinduer skal utføre sin religion. Mange av tekstene er over flere tusen år gamle. Mange hinduer lytter til de hellige tekstene når de besøker tempelet. Da er det brahminene som leser tekstene for dem. En brahmin er en prest.
Puja
Puja betyr å tilbe gud. Hinduene kan tilbe gudene i et tempel, i hjemmene ved et husalter eller ute i friluft. Puja utføres foran statuer eller bilder av gudene. Hinduene vasker gudestatuene og setter frem blomster, mat og melk. Man tenner lys, brenner røkelse, synger og ber.
Hverdagsliv
Omtanke for alt som lever er viktig i hinduismen. Derfor er en viktig regel at man ikke skal skade det som lever. Kua er ansett som hellig. Kua gir melk, som mennesker trenger. Mennesker drikker morsmelk når vi er babyer, men kumelk hele livet. Hinduer ser på kua som en mor for alle. Kua har mange viktige oppgaver, derfor har mange i hinduismen tett bånd til kuer og vil derfor ikke spise kjøtt.
Hinduisme er en måte å leve på. Det er hva man gjør, og ikke hva man tror, som er det avgjørende. Å vise respekt er viktig, for eksempel er det viktig å ha respekt for de som er eldre. Når barn møter eldre mennesker eller familiemedlemmer, viser de respekt ved å holde håndflatene sammen og hilse. Tilbake får barna velsignelse.
Hinduistiske høytider og ritualer
Hinduer har flere ulike høytider. Hvor mange høytider som finnes, er vanskelig å tallfeste. Det finnes små høytider som blir feiret forskjellige steder og store høytider som blir markerte i hele den hinduistiske verden. Høytidene kan handle om mytologiske og dagligdagse hendelser eller begge deler. Divali og Holi er to høytider i hinduismen. Divali er en lysfest. Lyset hjelper gudene. Mørket forsvinner slik at det gode skal vinne over det onde. Holi er en fargefest. Holi markerer starten på våren. Alle fargene symboliserer et ønske om et friskt år med et mangfold av fargerike planter.
Overgangsritualer er viktige i hinduismen. Seremonier eller ulike handlinger markerer hinduenes overgang fra et livsstadium til et annet. Eksempler på dette er å inngå ekteskap eller overgangen fra barn til ungdom. En annen overgang markeres i det hellige snor-ritualet. I dette ritualet får guttebarn en rød tråd rundt håndleddet. De ønskes velkommen inn i religionen og er nå klare til å lære de hellige tekstene. Høytider og ritualer feires og markeres forskjellig i ulike land og områder og fra person til person.
Hellige steder for hinduer
Det bor mange hinduer i India. Derfor er mange steder i India hellige for hinduer. Hinduer tror at det gir frelse å være på hellige steder. Elven Ganges og fjellkjeden Himalaya regnes som gudommelige. Hinduer tror at guden Shiva er knyttet til Himalaya og til elven Ganges. Å bade i Ganges er en rituell handling. Det er rensende og frelsende. Mange reiser til Ganges og den hellige byen Varanasi som pilegrimer for å utføre ritualer.