Kjærlighet og seksualitet

Denne teksten om kjærlighet og seksualitet finnes på flere språk. Teksten er hentet fra Zmekk.no og oversatt til flere språk av morsmål.no etter avtale med Bergen kommune. Tanken er at teksten skal være et supplement til andre læremidler og andre aktiviteter i opplæringen. Det er altså ikke meningen at disse ressursene skal stå alene, men at de kan brukes i innledning til arbeid med temaet.

Teksten kan, for eksempel, brukes sammen med tospråklig lærer for å aktivere elevenes kunnskaper om temaet, og å bidra til at eleven lærer fagspråk.

Film om kjærlighet og seksualitet fra Zmekk.no

Kjærlighet er å være glad i noen. De fleste har noen de er glade i. Det kan være foreldre, søsken eller venner. Det finnes også noe som kalles romantisk kjærlighet, som man føler for en kjæreste eller ektefelle.

illustrasjon av en dame og en mann som ser på hverandre og smiler. det er et hjerte i mellom dem.
Kjærlighet er å være glad i noen.

Synet på romantisk kjærlighet varierer mellom ulike land og kulturer. Det er blant annet store forskjeller på hvordan par finner hverandre. Noen steder er det foreldrene som finner ektefeller til barna. Det kalles arrangert ekteskap.

Noen foreldre gir barna flere alternativer til hvem de vil gifte seg med, og så får barna velge selv hvem de liker best. Andre steder bestemmer foreldrene uten at barna blir spurt. Det er ulovlig å tvinge noen til å gifte seg i Norge, men det er lov å komme med forslag hvis barna ønsker det.

illustrasjon av en jente som ser på tre menn
Det er ulovlig å tvinge noen til å gifte seg i Norge.

I Norge er det vanlig at man finner den man vil gifte seg med selv. Det er også vanlig å ha flere kjærester før man bestemmer seg for å gifte seg. De fleste flytter sammen før de gifter seg. Det kalles å være samboere. En fjerdedel av de som er samboere i Norge gifter seg aldri, men lever sammen og har ofte barn.

illustrasjon av et par. mannen holder en barnevogn, damen holder en jobbkoffert.
En fjerdedel av de som er samboere i Norge gifter seg aldri, men lever sammen og har ofte barn.

Når en gutt og en jente forelsker seg i hverandre kaller vi det heterofili. Når to mennesker av samme kjønn forelsker seg kalles det homofili.

I noen land er det å være homofil ulovlig og homofile kan bli straffet eller til og med drept hvis de lever som homofil. Innenfor noen religioner sier man at homofili er feil.

I Norge kan man leve sammen med hvem man vil. Det er ulovlig å diskriminere homofile, og homofile kan for eksempel gifte seg på lik linje med heterofile.

illustrasjon av tre par som holder hodene sine mot hverandre. ett par er to jenter, ett par er to gutter og et par er en gutt og en jente
I Norge kan man leve sammen med hvem man vil.

Sex er en naturlig del av et romantisk forhold. Det er noe fint og personlig som to mennesker kan dele. Men selv om du er i et forhold bestemmer du alltid over seksualiteten din selv. Det betyr at du bestemmer om du vil ha seksuelle opplevelser og hvem du vil ha dem med. Ingen andre, hverken foreldre, ektefeller eller kjærester, har lov til å bestemme over din seksualitet.

illustrasjon: en jente med et strengt utrykk i ansiktet holder et "stopp"symbol foran kroppen
Du bestemmer om du vil ha seksuelle opplevelser og hvem du vil ha dem med.

Seksuell omgang som du ikke har sagt ja til kalles voldtekt. Det er ulovlig i Norge og kan straffes med fengsel. Det er heller ikke lov til å ta på eller beføle andre uten at du har gitt dem lov til det. Hvis du er i tvil om det er greit å ta på eller kose med noen kan du rett og slett spørre.

illustrasjon av norges lover, en bok

Ordliste

Arrangert ekteskap – Familien velger ektefelle til barna
Samboer – Å bo sammen uten å være gift
Heteroseksuell – Å forelske seg i noen av motsatt kjønn
Homoseksuell – Å forelske seg i noen av samme kjønn
Voldtekt – Tvunget seksuell kontakt

Tekst og bilde er gjengitt og oversatt med tiltatelse fra Bergen kommune og zmekk.no