Veiledning til foreldre mattebegrepp 2 dfb 2
Utskrift

Å snakke flere enn ett språk kan skjerpe hjernen

Skrevet av Saleh Mousavi .

uten navn

Forskere fra Northwestern University og University of Houston i USA fant i en fersk studie at tospråklige personer faktisk kan sortere informasjon mer effektivt enn enspråklige. De fant at folk som snakker mer enn ett språk er relativt flinkere til å filtrere ut unødvendige ord enn enspråklige.

Forskerne studerte 17 spansk-engelsk tospråklige og 18 enspråklige. Som et eksempel fikk deltakerne høre det engelske ordet “cloud”. De ble deretter umiddelbart vist fire bilder. Et av bildene var av en sky, og et annet var av et ord som hørtes likt ut, f.eks. ”clown”. Målet var å se hvor raskt hjernen

Utskrift

Tema Morsmåls språkredaksjoner

Skrevet av Sunil Loona .

bilde kontakt ossKlikk på bildet eller på "Kontakt oss" nederst på siden og se alle de dyktige medarbeiderne som jobber med Tema Morsmål. Det er tilsammen 25 personer fra ulike deler av landet som deltar i de 13 ulike språkredaksjonene. De har bidratt til å produsere de tospråklige ressursene på nettsidene. 

Ressursene som de bidrar med kan styrke det flerspråklig læringsmiljøet i både barnehager og skoler og slik muliggjøre en likeverdig opplæring i praksis.

Ta gjerne kontakt med redaksjonene hvis du har aktuelt stoff som kan publiseres eller for å gi tilbakemeldinger på hva du synes om sidene.

Utskrift

Matematikkbegreper på russisk

Skrevet av Sunil Loona .

Mattebegreper russiskNå er matematikkbegreper også oversatt til russisk. Du kan finne det oversatte heftet på norsk og russisk ved å klikke på knappen Matematikkbegreper øverst på nettsiden, så velger du norsk-russisk i listen med ulike språk under.

Heftet er en hjelp til å forstå sentrale begreper i matematikkundervisningen. Det kan brukes av tospråklige lærere, av elevene selv og av foreldre som ønkser å støtte sine barn i arbeidet med leksene. Heftet er lagt ut i pdf-format og kan fritt skrives ut og brukes i undervisning og leksearbeid.

 

Utskrift

IKT og flerspråklighet i Norden, nå tilgjengelig på Nett-TV

Skrevet av Lene Østli .

tastaturDen 20. og 21. oktober arrangerte NAFO sammen med det nordiske nettverket FLIN- Flerspråklighet i norden en konferanse ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Konferansens hovedfokus var IKT og flerspråklighet. Deltakere fra Norge, Sverige, Danmark, Finnland og Island fikk et innblikk i ulike metoder innenfor IKT og flerspråklighet. Med foredragsholdere representert fra de nordiske landene ble det en meget interessant og vellykket konferanse som viste til ulik forskning, metoder, praktiske tips til arbeid med IKT i flerspråklige grupper både innenfor barnehagefeltet og grunnskolefeltet. Konferansen ble strømmet LIVE på nettet underveis, og nå er disse opptakene tilgjengelig på HIOATV, slik at de som ønsker kan se forelesningene når de vil.

Utskrift

Tema Morsmåls nasjonale konferanse er fulltegnet!

Skrevet av Målfrid Bleka .

TM konf LOGO miniDet er mange som har ønsket å delta på Tema Morsmåls nasjonale konferanse dette året. Vi er glade for å kunne meddele at konferansen er fulltegnet! Det er flere som ikke har fått plass og vi vil derfor oppfordre til å være tidlig ute med påmelding til neste års konferanse.

Utskrift

Matematikkbegreper på kurdisk sorani

Skrevet av Sunil Loona .

Matematikkbegreper kurdisk soraniNå er matematikkbegreper også oversatt til kurdisk sorani. Du kan finne det oversatte heftet på norsk og kurdisk sorani ved å klikke på knappen Matematikkbegreper øverst på nettsiden, så velger du norsk-kurdisk sorani i listen med ulike språk under.


Heftet er en hjelp til å forstå sentrale begreper i matematikkundervisningen. Det kan brukes av tospråklige lærere, av elevene selv og av foreldre som ønkser å støtte sine barn i arbeidet med leksene. Heftet er lagt ut i pdf-format og kan fritt skrives ut og brukes i undervisning og leksearbeid.