nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
Lumbrikus
Nafos filmer

Morsmålsdagen nærmer seg!

Artikkelbilde morsmålsdagen 2019Den 21. februar er den internasjonale morsmålsdagen. Det er en flott mulighet til å feire det språklige mangfoldet hos barn og voksne i barnehage, skole og i nærmiljøet. Ved å klikke på bildet til venstre kommer du inn på Tema Morsmåls side om Morsmålsdagen. Der finner du ideer til hvordan dagen kan feires. Der kan du også lese eksempler på hva som er vært gjort i barnehage og skoler i flere kommuner. Har dere planer om å feire dagen? Vi hører gjerne fra dere.

Naturområder- undervisningsopplegg på flere språk

naturområderUnder ressursknappen Tospråklig undervisingsopplegg publiserer Tema Morsmål undervisningopplegg på flere språk. Først ut i år er et opplegg om naturområder. Nytt i 2019 er at du ved første klikk kan finne selve ressursen som er laget på flere språk på den norske siden uten at du må gå inn på de ulike språksidene via lenkene. Det vil si at du som lærer kan finne dokumenter på norsk og andre språk på den norske siden.

Les mer

Hjelp oss å forbedre Skolekassa!

SkolekassaartikkelSkolekassa er en lenkeportal som samler læremidler og læringsressurser tilpasset elever med kort botid i Norge. Læringsressursene presenteres på sju ulike språk. Gi dine innspill!

Vi ønsker å forbedre og videreutvikle Skolekassa, og vil derfor ha tilbakemeldinger fra nettsidens brukere. Vi har laget et kort spørreskjema for å samle inn innspill. Brukernes erfaringer og meninger er viktige for oss, så vi håper mange vil ta seg tid til å svare på spørreskjemaet.

Gå til spørreskjemaet her: https://nettskjema.no/answer/skolekassa.html

Nettside med afrikanske fortellinger

AfrikanskeDet å lese fortellinger som har sitt opphav i andre deler av verden, gir barn en tidlig innsikt i andre kulturelle tradisjoner og utvider deres forståelse for språk og tekst som del av menneskenes felles, globale kulturarv. Nettstedet Barnebøker for Norge (barneboker.no) er en unik inspirasjonskilde for å bli kjent med 40 fortellinger fra Afrika, oversatt til bokmål, nynorsk og 15 av de største innvandrer- og flyktningspråkene i Norge.

Les mer

La oss snakke sammen- mødrekveld i Kjølstad barnehage

Mødrekveld 1Mødrekveld i Kjølstad barnehage.

I årsplan til Kjølstad barnehage i Fredirikstad står det «Et trygt og nært samarbeid med foreldrene er vår byggestein. Det å skape trygghet og gode relasjoner mellom barnehage og foreldre er en forutsetning for videre inkludering».  For å ivareta dette, er et av tiltakene denne barnehagen gjennomfører en mødrekveld. 

Fokus på å bli kjent

Fokuset er å bli godt kjent med hverandre. Det er fokus på hygge og samvær med hverandre. Med mat fra ulike land, som mødrene selv har med blir vi kjent gjennom samtaler, sanser og smaker. Samtalen rundt bordet er naturlige og det snakkes om temaer som blant annet bursdagsfeiringer og hvordan barnehagen markerer ulike høytider. Mødrene forteller om sine tradisjoner rundt høytider og tradisjoner. Barnehagen får  gode tilbakemeldinger fra mødrene etter disse kveldene. Dette er en viktig arena for at alle skal føle seg inkludert i barnehagen.

Les mer

Plakater om kildekritikk på flere språk

Plakater om kildekritikk på flere språkLærerbloggen fant vi en artikkel om kildekritikk. Artikkelen inneholder lenker til plakater om kildekritikk på mange språk. Plakatene er produsert av The International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA), og kan brukes fritt. I Lærerbloggens artikkel Hvordan oppdage falske nyheter får du tips til hvordan plakatene kan brukes. Klikk her eller på bildet for å komme direkte til plakatene på IFLA sine sider.

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no