Skjermbilde: LumbrikusVåren er her og blomster og planter spirer rundt oss. Vi på NAFO har lyst til å trekke frem en av våre læringsressurser som er fin å bruke i sammenheng med uteskole. Lumbrikus.no er en digital naturfagsbok som forteller og viser både med lyd, tekst og bilde om mangfoldet i naturen.
Les mer
Bilde: Almater ForlagAlmater forlag utvikler lærebøker i morsmål for språklige minoriteter blant annet i språkene polsk, somali, kurmandji og vietnamesisk. Alle språkene inneholder lesebøker og oppgavebøker. De har også utviklet ressusrer innenfor norskopplæring for minoritetsspråklige og innføringstilbud VGO inkl nettressurs.
Almater.no
Les mer
Bilde: Førstehjelpigrunnskolen.noLHL har sammen med lærere og helsepersonell utviklet et undervisningsopplegg i førstehjelp. Hensikten er at du som lærer skal kunne undervise elevene dine i livreddende førstehjelp. Forskning viser at barn og ungdom både vil og kan redde liv! Alle videoer og tekst er oversatt til arabisk, tigrinia, somali, nynorsk og engelsk. På nettsiden finnes mange ressurser og lærerveiledning til hvert tema.
Les mer
Bilde: NRK/Ny i NorgeNRKs nett-tjeneste, N-NORGE, tilbyr aktualiteter og reportasjer til flyktninger og nyankomne til Norge. Innholdet presenteres på arabisk, kurdisk sorani eller dari og tekstes på norsk. Gjennom denne tjenesten ønsker NRK nett-tjeneste å gi de nyankomne en mulighet til å bli bedre kjent med det nye landet sitt.
Les mer
Bilde: Pixabay/kconchaDu kan nå få gratis tilgang til rundt 5000 aviser og magasiner på mer enn 60 språk.
Du laster ned gratisappen Pressreader til mobiltelefon eller nettbrett, og kobler deg på bibliotekets nettverk. Så kan du laste ned det du ønsker. Du kan også laste ned til datamaskin.
Du kan fortsette å laste ned aviser og magasiner i inntil 72 timer etter siste bibliotekbesøk.
På nettsiden til ditt lokale bibliotek står det mer om Pressreader.
Bilde: Aschehoug/lokus.noElever i innføringsklasser og mange minoritetsspråklige elever som går i ordinære klasser, har ofte problemer med å forstå fagbegreper i naturfag. Til naturfagverket Tellus 8-10 er det derfor utviklet lydressurser knyttet til elektroniske utgaver av lærebøkene på polsk, urdu, vietnamesisk og somali.
Ved å klikke på lydikoner får elevene lest opp på sitt språk forklaring av begreper, begreper satt i kontekst og tekster med stor betydning for forståelsen av faget.
Les mer
Bilde: Aschehoug/lokus.noMange minoritetsspråklige elever som går i ordinære klasser, har problemer med å forstå fagbegreper på norsk. Til læreverket Naturfag 5 er det derfor utviklet en egen lydressurs på polsk, somali, urdu knyttet til en elektronisk utgave av den norske versjonen av læreboka. Viktige begreper og tekster er oversatt. Elevene kan klikke på den aktuelle teksten og få den lest opp på det aktuelle språket.
Les mer
Bilde: Aschehoug/lokus.noMange minoritetsspråklige elever som går i ordinære klasser, har problemer med å forstå fagbegreper på norsk. Til kursene matematikk 1P, 1T, 2P, 1P-Y (yrkesfag) og 2P-Y (påbygging) har Aschehoug derfor utviklet lydeksempler på polsk, somali, urdu og norsk. Produktet er gratis og dekker alle de fem kursene.
Les mer
Bilde: Snøball/Klimafilm.noKlimafilm.no består av filmer og tilhørende ressurser med oppdatert og forskningsbasert kunnskap om klima. Hver film har en varighet på 8-10 minutter og har et tydelig tema. Filmserien danner tilsammen et helhetlig bilde av fagfeltet. Målgruppen er elever og lærere på ungdomstrinnet og videregående skole. Filmene og de tilhørende ressursene dekker kompetansemål for fagene naturfag, samfunnsfag, geografi, geofag, biologi, teknologi og forskningslære (ToF), norsk og KRLE. Filmene er dubbet på kurmandji, sorani, arabisk og somali som støttespråk for minoritetspråklige elever. Det finnes også engelsk versjon. Det er laget oppgaver til filmene på hver av disse språkene.
Klimafilm.no
Bilde: NAFOBegrepsdatabase restaurant- og matfag
Databaseen inneholder oversettelser av sentrale fagbegrep og tilhørende begrepsforklaringer på ulike språk. Databasen er enkel å bruke og er tilgjengelig på smarttelefon og nettbrett, i tillegg til PC. Tilgjengelige språk: arabisk, sør-kurdisk (sorani), polsk, somali, thai, litauisk, pashto, persisk. Trykk på lenken under for å komme til databasen.
Begrepsdatabase for restaurant- og matfag
Les mer
Logo: SandefjordskolenSandefjord skolen har utviklet en egen nettside der de har samlet ulike læringsressuser. De har lagt særlig vekt på opplæring i norsk fordi det er viktig for alle brukere generelt og for minoritetsspråklige elever spesielt. Derfor har de laget en rekke verktøy, og publisert lenker til eksterne ressurser, som kan benyttes både i begynneropplæringen og når de minoritetsspråklige elevene som er i velkomstklasser skal over til sine nærskoler. Trykk på lenken under for å komme til Sandefjordskolens nettportal.
Sandefjordskolens nettportal
Skjermbilde fra menyen på Zmekk.noZmekk.no er en fri flerspråklig lærerressurs i samfunnsfag og matematikk for elever og lærere på 5. trinn og 8. -10. trinn. Lærerressursen finnes på norsk,arabisk, somali og polsk. I ZMEKK er det gjort et utvalg av temaer fra hvert av hovedområdene i samfunnsfag i grunnskolen fra læreplanen til Kunnskapsløftet, Samfunnskunnskap, geografi og historie. Lærerressursen i matematikk tar for seg fem temaer: Geometri, tall og mål, addisjon og subtraksjon, multiplikasjon og divisjon, og statistikk og tid. I ressursen er det også listet opp andre aktuelle ressurser til bruk i undervisningen.
Les mer
Logo: Book2På nettsiden Book2 kan man lære 40 språk. Språkene har 100 oppgaver som gir nybegynnere et grunnleggende ordforråd.
Nettsiden til Book2
Logo: EthnologueEthnologue er et oppslagsverk med et register over alle de 6909 kjente språk i verden.
www.ethnologue.com
Logo: Omniglot
Omniglot er et digitalt oppslagsverk på ulike språk og skrivesystemer i verden.
www.omniglot.com
Bilde: NAFOVOX har lansert nettsiden samfunnskunnskap.no. På nettsiden finner du pensum i 50 timer samfunnskunnskap for voksne innvandrere. I faget skal opplæringen foregå på et språk deltakeren forstår. Opplæringen skal forklare viktige trekk ved det norske samfunnet, gi deltakerne informasjon om rettigheter, plikter og muligheter og formidle sentrale verdier i det norske samfunn på mange ulike språk.
Les mer