Lucia

13. desember markeres Luciadagen. I Norge er denne dagen knyttet til to historier. Historien om den skumle Lussi og historien om den hellige Lucia. 

Den skumle Lussi

Før i tiden trodde folk at natten mellom 12. og 13. desember var den lengste natten i året. Denne natten ble kalt Lussi langnatt eller Lussinatt. Nå vet vi at den lengste natten i året er rundt 21. desember.

Folk trodde at Lussi langnatt var magisk. Man trodde blant annet at dyr kunne snakke med hverandre denne natten. Lussi langnatt var starten på juleperioden. Det ble fortalt om Lussi, som var en magisk og mørk figur. Lussi fulgte med på om alle var godt i gang med forberedelsene til jul. Hvis oppgavene ikke ble gjort kunne hun komme og skremme folket. Hvis man var ute på Lussi langnatt kunne til og med Lussi ta deg med. Derfor holdt folket seg innendørs på Lussi langnatt og sørget for at arbeidet til jul ble satt i gang. En av oppgavene var baking. Da brukte de krydderet safran eller gurkemeie slik at det som ble bakt fikk en gul og fin farge. Gulfargen skulle minne om lysene som ble tent på denne mørke Lussi langnatt. Den gule fargen minnet også alle på at den mørke tiden snart var over og dagene ble lysere igjen.

I dag bakes det fortsatt boller med krydderet safran eller gurkemeie til Luciadagen den 13. desember. Disse bollene blir pyntet med rosiner og blir kalt «Lussekatter». 

Maleriet «Julereia» (1922) av Nils Bergslien viser et følge av underjordiske, vetter, nisser, trollkjerringer, drukkenbolter, drapsmenn og annet pakk gjennom et norsk gårdstun julenatta.
Maleriet «Julereia» (1922) av Nils Bergslien viser et følge av underjordiske, vetter, nisser, trollkjerringer, drukkenbolter, drapsmenn og annet pakk gjennom et norsk gårdstun julenatta. Nils Bergslien [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

Luciasang

Sang om lys og mørket i anledning Luciadagen

Oppgaver til teksten om Lussi

  1. Forklar hva Lussi langnatt er.  
  2. Fortell hvem Lussi er. 
  3. Hvorfor var folk redde for Lussi? 
  4. Tegn hvordan du tror Lussi ser ut. 
  5. Når er nordens lengste natt?
  6. Hva heter bollene som bakes til Lucia?
  7. Hva symboliserer fargen av bolledeigen?

Sankta Lucia  

Den 13. desember markeres Luciadagen til minne om Hellige Lucia eller Sankta Lucia. Navnet Lucia kommer fra det latinske ordet «lux» som betyr lys.

Lucia levde rundt 300-tallet på Sicilia i Italia. Hun var kristen og trodde på Jesus Kristus. På denne tiden ble de som var kristne forfulgt av romerne. Lucia ble lovet bort til en rik romersk mann, men hun nektet å gifte seg. Den rike romerske mannen ble sur og såret. Han fortalte til de som bestemte i landet at Lucia var kristen. Hun ble derfor straffet av romerne og døde martyrdøden. En martyr er en som dør for sin egen tro. Det finnes mange fortellinger om Lucias godhet. Lucia ble etterhvert en kristen helgen. Den tiden Lucia levde måtte folk som var kristne leve i skjul. Noen gjemte seg i mørke underjordiske tuneller. De festet stearinlys til hodet for å lyse opp inne i tunnelene. De kristne tenkte på Lucia som jenta som viste veien til troen i det som var en mørk tid. 

Barn som bærer lys og som går luciatog.
Illustrasjon: AdobeStock

Noen steder blir Luciadagen markert i skoler og barnehager. Barna går i Luciatog og har på seg hvite klær. Det er vanlig at en går først i toget med en krans med lys på hodet. De andre følger etter og bærer lys eller stjerner i hendene mens de synger Luciasangen. Foreldre og andre gjester blir ofte invitert til å se på Luciatoget. Etterpå spiser de Lussekatter sammen med barna.  

Video som viser Luciatog

Luciatog med luciasang på svensk synget av skolebarn

Oppgaver til teksten om Sankta Lucia

  1. Fortell oss hva som feires 13. desember. 
  2. Hvem minnes på Luciadagen? 
  3. Hvordan markeres denne dagen i Norge? 
  4. Hva betyr navnet Lucia? 
  5. Kjenner du til andre dager hvor man minnes en person som har levd? 
Illustrasjon av 5 barn som går i et tog med hvite klær og lyd på hodet i et Luciatog
Picture: Adobe Stock