Id al-fitr

Id al-fitr blir ofte bare kalt id. Det feires at den årlige fasteperioden er over. Fastemåneden heter Ramadan og alle voksne muslimer som kan faster. De som faster spiser ikke mat fra solen står opp til solen går ned. I Ramadan er det viktig å tenke på hvordan vi kan være snille og gode med hverandre. På Id takkes Gud for at han gav styrke til å gjennomføre fasten. Feiringen starter med en rituell fellesbønn i moskeen.

På Id er det vanlig å være sammen med familie og venner. Id-feiringen er barnas dag. Barna får ofte gaver eller penger av familien. Gavene kalles idi. Det er vanlig å pynte seg med pene klær. Mange pynter hendene med henna.

Før Id -feiringen er det vanlig at de som har mulighet til det betaler en fasteavgift som kalles zakat al-fitr. Pengene skal gis til de som trenger det slik at de kan kjøpe festmat, gaver eller nye klær til den store feiringen.

Mat er en viktig del av id-feiringen. Familie og venner samles til festmåltid hvor det serveres god mat og søtsaker. Maten på bordet er forskjellig fra familie til familie.

Det er vanlig å hilse hverandre «Id Mubarak» som betyr at du ønsker god feiring. Mange gir eller sender hverandre Id- kort.

Les mer om islam

  • Du vil kanskje også like:
  • KRLE
  • Stikkord: