Hvordan oppstår jordskjelv?
Jordskorpa er delt inn i sju store og flere mindre plater. Disse platene beveger seg i forhold til hverandre. Platene beveger seg veldig sakte, bare noen få centimeter i året. Disse bevegelsene kalles platedrift. Platene kan bevege seg vekk fra hverandre, inn mot hverandre eller sidelangs i forhold til hverandre.
Jordskjelv på land
Noen ganger skjer det at plater som beveger seg sidelangs i forhold til hverandre setter seg fast. Da vil de bli liggende og presse mot hverandre. Når presset øker, samles det opp mye energi. Til slutt klarer platene plutselig å komme løs og da blir energien frigjort. Noe av energien overføres til varme og noe blir til bølger som beveger jordplatene. Når disse bølgene er kraftige, kan man merke at jorda rister. Det er dette vi kaller jordskjelv.
Jordskjelv oppstår ofte i grensene mellom jordplatene. Det punktet nede i jordskorpa der jordskjelvet blir utløst kalles hyposenter eller fokus. Jordskjelvets episenter er det punktet på jordas overflate som ligger rett over hyposenteret.
En seismograf kan brukes for å måle hvor mye energi som blir frigjort. Ved å sammenlikne informasjon fra flere seismografer, er det mulig å beregne størrelsen på jordskjelvet og hvor det startet, altså hvor hyposenteret er. Richters skala kan brukes for å beskrive hvor stort et jordskjelv er. Skalaen går fra 1-10, og hvis jordskjelvet er kraftigere enn 6 kan det føre til store skader. Det er nesten umulig å varsle et jordskjelv før det skjer, derfor er det vanskelig for folk som opplever jordskjelv å komme seg til et sikkert sted.