nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Matematikk begreper
Flerspråklige fortellinger
Tospråklig materiell
Tospråklige undervisningsopplegg

Tips og ideer til markering av morsmålsdagen

Plakat polsk  Bilde som viser et tre som er brodert  Bilde som viser en plakat som blir tegnet 
  Kan du lese polsk? Prøv!   Morsmålstre       Plakat på flere språk

 

I barnehager og skoler er det flere måter å markere Den Internasjonale morsmålsdagen på. Nedenfor finner du tips og ideer til hvordan din barnehage eller skole kan gjøre.

 

Lage utstillinger. Elever, barn, foreldre og ansatte kan samarbeide om å lage en utstilling med bøker på ulike språk. Her kan skolenes bibliotekarer og andre ressurspersoner bidra. Det flerspråklige bibliotek har litteratur på ulike språk til utlån.

Arrangere fellessamlinger på tvers av avdelinger eller klasser - eller på biblioteket. I fellessamlinger kan det sette fokus på de språkene som er representert.

Gjør som Ålesund kommune. De har planlagt flere aktiviteter på ulike virksomheter i kommunen. 


Bilde av et program

bilde av et program

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 I uke 9 låner vi ut Instagram- kontoen vår til Ålesund kommune . Følg oss på Instagram og bli inspirert til hvordan du også kan markere det flerspråklige i din virksomhet.  

 

Facebook Morsmålsdagen Felles fremvisninger av flerspråklige fortellinger er en fin måte å samles rundt en felles opplevelse. På Stjørdal bibliotek viser Lille Dråpe hele dagen. Det er forestillinger på forskjellige språk.  

 

Bukkene Bruse   to voksneDramatisere kjente eventyr på ulike språk. For eksempel kan eventyret om Bukkene Bruse fremføres av ansatte, elever eller barn, der bukkene og trollet snakker hvert sitt språk. Det at lærere eller barnehagepersonalet fremfører eventyret, kan være ekstra stas for barn og elever!


Invitere flerspråklige foreldre
til å delta denne dagen. De kan være med og lage plakater på ulike språk eller fortelle historier på sine morsmål.


Bruke de flerspråklige fortellingene på Tema Morsmål
. Det finnes mange fortellinger på flere språk, både i ettspråklige og tospråklige versjoner. Fortellingene finnes både som filmer, bildebøker og lydfiler.


Heng opp plakater med språk som snakkes i barnehagen eller på skolen. Morsmålsdagen er en fin anledning til å lage materiell på flere språk som kan være med å synliggjøre elevenes språklige mangfold. Et eksempel kan være å lage plakater med ordtak fra ulike land og ulike språk.

 

NAFO har laget plakater som kan inspirere til flerspråklig arbeid i barnehage og skole. Plakatene kan skrives ut. 

Plakaten Flerspråklighet er gull finnes i fire versjoner, både på bokmål og nynorsk. 

Plakaten som illusterer verb er en plakat der verb på ulike språk kan fylles inn i tekstboblerder.  

NAFO har også laget plakaten Hei på flere språk.


Lage kunstprosjekter
med fokus på ulike språk og med ulike skrifttyper. Det kan bli vakre utsmykkinger! Klikk for å se hvordan Hagaløkkas skoles morsmålstre ser ut.

 

Skriv ut Idèheftet om morsmålsdagen som DFB og NAFO har laget.

 

 

Hei plakat artikkelbilde

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no