nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Matematikk begreper
Flerspråklige fortellinger
Tospråklig materiell
Tospråklige undervisningsopplegg

Artikkelbilde morsmålsdagen 2019 210x210Den internasjonale morsmålsdagen ble erklært av UNESCO i 1999, og har blitt markert 21. februar hvert år siden. Dagen markeres for å fremme språklig og kulturelt mangfold.  Hvert år setter Det flerspråklige biblioteket ( DFB)  sammen temapakker som bibliotek, skoler, barnehager m.m. kan låne for å markere den internasjonale morsmålsdagen. De har nå åpnet opp for bestillinger for 2021. Les også mer på morsmal.no for å bli ispirert til hvordan dere kan markere dagen. 

 

FOTO: Hareid komune Morsmålsdagen 2020 ble markert i mange kommuner og virksomheter. NAFO synes det er kjempeflott at stadig flere barnehager, skoler og kommuner markerer det språklige mangfoldet på denne dagen. Les mer om hvordan  Porsgrunn kommune, Hareid kommune og Johannes Læringssenter i Stavanger markerte dagen. 

Les mer

Larvik morsmålsdag artikkelbilde Flere kommuner markerer den internasjonale morsmålsdagen. NAFO besøkte Larvik kommune og deltok på et flott arrangement på biblioteket.

Barnehagene i Larvik ble invitert til en markering av den internasjonale morsmålsdagen. Arrangementet var et samarbeid mellom barnehageadministrasjonen, tospråklig assistanse, kulturskolen og biblioteket. Les mer og se film fra markeringen.

 

Les mer

Birkelid 2Birkelid læringssenter er en voksenopplæring som ligger i Songdalen kommune, like utenfor Kristiansand. Skolen har rundt 130 elever og de representerer et stort språklig mangfold. I forbindelse med morsmålsdagen ønsket skolen å feire dette mangfoldet ved å invitere til åpent hus. Den 21. februar var midt i vinterferien, men det var ingen grunn til ikke å markere morsmålsdagen, den ble feiret 1. mars.

Les mer

Veitvet språkPå Veitvet skole kan mer enn halvparten av de 620 elevene tre språk eller flere. Denne ressursen, det språklige mangfoldet, ønsker skolen både å synliggjøre og verdsette. Onsdag 28. mars feiret Veitvet den internasjonale morsmålsdagen og NAFO fikk gleden av å være til stede.  I løpet av dagen skjedde det mye spennende på alle trinn. Blant annet var det kahoot om språk i klasserommene og det ble holdt tre samlinger for alle elevene fra 1. trinn til 10. trinn. På fellessamlingene ble "Ansa og Bansa" vist med urdu og norsk tale, vi så video med sang på tjue ulike språk, og ikke minst ble det vist film om språkrikdommen ved Veitvet skole. Les om morsmålsdagen med lenker til både presentasjon, til kahoot og til verktøykasse for lærere.

 

Stavanger bibliotek og kulturhusMorsmålsdagen har de siste årene blitt markert over hele Norge. Dette har resultert i mange fine artikler i lokale aviser. Vi har samlet noen eksempler på slike reprotasjer. Her er et utdarg fra Stavanger bibliotek og kulturhus sin reportasje i forbindelse med mormsålsdagen:

Flyktet til Norge, med Ibsen på persisk

På 90-tallet hadde jeg en klassekamerat som hadde flyktet fra Iran. Da vi satt ved siden av hverandre i en av timene fortalte han meg at han måtte flykte i all hui og hast. Men han hadde i det minste fått vite hvilket landet han skulle til, og hadde derfor fått tak i en bok av Ibsen på persisk. Han sa: «Jeg leste hele boken. Det var det eneste jeg visste om Norge."

Les mer

utstilling morsmalsdagen 2016 PorsgrunnI Porsgrunn kommune ble den internasjonale morsmålsdagen markert på det lokalet biblioteket i hele uke ni. NAFO hadde gleden av å overvære den første dagen i den fem dager lange markeringen. Nærmere femti barn fra tre ulike barnehager var tilstede denne dagen. Dagen startet med at barna og de voksne sammen reflekterte over hva et morsmål egentlig er, og om det er mulig å ha flere morsmål. Barna hadde mange refleksjoner rundt tema. Etter en stund var det tid for forestilling.

Les mer

Languages matterI år som i fjor inviterer Det flerspråklige bibliotek, NAFO, MultiLIng og Nasjonalbiblioteket til feiring av morsmålsdagen på Litteraturhuset i Oslo. I år blir det mandag den 22. februar. Programmet for dagen blir todelt.

Del 1 fra kl.10:00 - 11:00 blir en flerspråklig fortellerstund for barn mellom 4-8 år. Denne delen av dagen krever påmelding, slik at vi får oversikt over antall barn med voksne som kommer. Klikk her for å melde dere på. Program for fortellerstunden.

Del 2 fra kl.12:00 - 15:45 blir det faglig foredrag, sang, hip-hop, samtale med forfatter, quiz mm. for voksne. Arrangementet er åpent for alle. 
Se programmet for hele dagen her.

LOGO MORSMALSDAGENTema Morsmål har nå samlet artikler om morsmålsdagen i en ressursknapp på startsiden, under de norske og svenske språksidene. Klikk på den og les om bakgrunnen for denne dagen, om hvordan dagen har blitt feiret rundt om i landet gjennom flere år.

Klikk også inn på morsmalsdagen.no og les mer om bakgrunnen for prosjektet som Det flerspråklige bibliotek, NAFO/Tema Morsmål, MultiLing og Nasjonalbiblioteket står bak. Her finnes bl.a.et IDÈHEFTE om hvordan dagen kan feires.

I år er det ca. 190 bibliotek, barnehager, skoler, asylmottak, fengsel oa. som har meldt seg på feiringen.

hallo mange sprakDen internasjonale morsmålsdagen feires årlig 21. februar over hele verden. Morsmålsdagen gir en unik mulighet til å fokusere på de språklige ressursene hos både barn og voksne rundt om i nærmiljøer i hele Norge. Det flerspråklige bibliotek (DFB) og Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) har gått sammen for å inspirere både barnehager, skoler, bibliotek, eldresenter,

Les mer

morsmålsdagen ballong21. februar er det mange bibliotek, barnehager og skoler som markerer FNs internasjonale morsmålsdag. I en migrasjonstid møter vi mennesker som snakker ulike språk. På ferieturer kan vi også bli kjent med personer som snakker andre språk enn vi er vant til å høre. Morsmålet er gjerne det viktigste språket for hver enkelt av oss.

Les mer

slonceiwiatrI forbindelse med den kommende Morsmålsdagen 21. februar kan Æsops fabel "Solen og Vinden" være en fin fortelling. Fortellingen kan fortelles på flere språk, for eksempel norsk og polsk. Den kan dramatiseres og bli utgangspunkt for spennende samtaler.

W związku ze zbliżającym się Dniem Języka Ojcyzstego  21 lutego proponujemy spotkanie z bajką Ezopa "Słońce i Wiatr".

Les mer

EllingsrudFredag 28. februar markerte Ellingsrud skole i Oslo den internasjonale morsmålsdagen med engasjement og entusiasme. Elever og lærere på 10. trinn sto for programmet med både utstillinger og underholdning. Resten av skolen var gjester. De fikk både språklige og spiselige smakebiter fra hele verden, fra land som elevene har tilhørighet til. Samlingssalen på skolen var fyllt med atten forskjellige fargerike språkboder.

Les mer

Morsmalets dag s 6Den Internasjonale morsmålsdagen, som er 21. februar, ble markert på Ila skole i Trondheim kommune en uke senere pga vinterferien. Elevene på Ila skole snakker 24 ulike morsmål. Det er 70 lærere som er ansatt på skolen, hvorav 21 er tospråklige.

Tradisjonen tro ble denne dagen markert med en samling som involverte alle lærere og elever på skolen.

Les mer

Morsmåltre Hagaløkka1Markeringen av morsmålsdagen på Hagaløkka skole i Asker ble stor suksess. Både barn og voksne viste stor nysgjerrighet og et stort engasjement med hensyn til de ulike bøkene og språkene som ble presentert denne skoledagen. Lærerne i klassene hadde gjort gode forberedelser med elevene, og de tospråklige lærerne som leste en Hodja-fortelling på sitt eget morsmål for alle elevene på skolen, melder om stor interesse for de ulike språkene.

Les mer

spraakplakat morsmaalsdagen 0Den internasjonale morsmålsdagen den 21.februar er en fin anledning til å feire vårt språklige mangfold! Dette året har Det flerspråklige bibliotek, Leser søker bok, MultiLing og NAFO gått sammen om prosjektet Morsmålsdagen 2014. Vi vil inspirere både barnehager, skoler, bibliotek, eldresenter, asylmottak og andre til å delta med en aktiv markering av morsmålsdagen. På selve morsmålsdagen, den 21. februar vil det være et eget arrangement på Litteraturhuset i Oslo.

Hvordan kan min arbeidsplass markere morsmålsdagen?

I skoler og barnehager er det flere måter å arrangere dagen på. Nedenfor vil du finne en tipsliste på hvordan din barnehage eller skole kan markere dagen.

Les mer

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no