nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
Lumbrikus
Nafos filmer

Bli med å feire morsmålsdagen 21. februar 2019

Artikkelbilde morsmålsdagen 2019Den internasjonale morsmålsdagen feires 21. februar over hele verden. Nasjonalbiblioteket ved Det flerspråklige bibliotek ønsker å inspirere bibliotek, skoler og barnehager til å delta med en aktiv markering av dagen.Morsmålsdagen er en flott mulighet til å fokusere på de språklige ressursene hos både barn og voksne i nærmiljøet. Det å få lov til å fokusere på eget morsmål og kulturell identitet betyr mye for oss alle. Gjennom feiringen blir vi aktive deltakere i å forme det flerspråklige fellesskapet i Norge.

Les mer

Morsmålsdagen i mediene

Stavanger bibliotek og kulturhusMorsmålsdagen har de siste årene blitt markert over hele Norge. Dette har resultert i mange fine artikler i lokale aviser. Vi har samlet noen eksempler på slike reprotasjer. Her er et utdarg fra Stavanger bibliotek og kulturhus sin reportasje i forbindelse med mormsålsdagen:

Flyktet til Norge, med Ibsen på persisk

På 90-tallet hadde jeg en klassekamerat som hadde flyktet fra Iran. Da vi satt ved siden av hverandre i en av timene fortalte han meg at han måtte flykte i all hui og hast. Men han hadde i det minste fått vite hvilket landet han skulle til, og hadde derfor fått tak i en bok av Ibsen på persisk. Han sa: «Jeg leste hele boken. Det var det eneste jeg visste om Norge."

Les mer

Tips og ideer til markering av morsmålsdagen

HagaløkkaMMDI barnehager og skoler er det flere måter å markere morsmålsdagen på. Nedenfor finner du tips og ideer til hva din barnehage, skole kan gjøre.


Lage utstillinger. 
Elever, barn, foreldre og ansatte kan samarbeide om å lage en utstilling med bøker på ulike språk. Her kan skolenes bibliotekarer og andre ressurspersoner bidra. Det flerspråklige bibliotek har litteratur på ulike språk til utlån.

Les mer

Den historiske bakgrunn for morsmålsdagen

barn morsmalsdagenDen internasjonale morsmålsdagen ble erklært av UNESCO i 1999 og har blitt feiret 21. februar hvert år siden 2000. Det er allikevel svært få som vet at markeringen av morsmålsdagen den 21. februar begynte som et minne for en hendelse som fant sted i 1952 på det som da var Øst-Pakistan: Da politiet i Dhaka drepte flere studenter.

Les mer

utstilling morsmalsdagen 2016 PorsgrunnI Porsgrunn kommune ble den internasjonale morsmålsdagen markert på det lokalet biblioteket i hele uke ni. NAFO hadde gleden av å overvære den første dagen i den fem dager lange markeringen. Nærmere femti barn fra tre ulike barnehager var tilstede denne dagen. Dagen startet med at barna og de voksne sammen reflekterte over hva et morsmål egentlig er, og om det er mulig å ha flere morsmål. Barna hadde mange refleksjoner rundt tema. Etter en stund var det tid for forestilling.

Les mer

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no